Legendele Olimpului( Tezeu)

Tezeu ocupa in vechile legende ale elinilor, alaturi de Heracle, un loc de frunte, erau socotiti eroi. Intamplarile prin care trec amandoi sunt destul de asemanatoare. Heracle era, bunaoara, fiul lui Zeus, si Tezeu, fiul lui Poseidon, fratele lui Zeus.

Voinicul Tezeu este si el infatisat de multe ori pe vase, purtand in mana o maciuca sau o ghioaga de arama, ghioaga cucerita de la hainul Perifete, fiul lui Hefaistos.  Tezeu este un nimicitator al monstrilor si raufacatorilor, care bantuiau odinioara lumea. In amintirea biruintei asupra lui Sinis, chiar pe locul unde se zicea ca ar fi fost el rapus, au fost organizate, de insusi Tezeu, asa-numite jocuri istmice, in cinstea zeului Poseidon.

Multi dintre monstrii dobarati doborati de Tezeu erau socotiti fiii lui Poseidon, Tezeu era si el fiul lui Poseidon, deci tot un fecior al marii.

Despre labirint, un palat cu multe culori incalcite, in care se afla monstrul Minotaur, si despre Dedal, constructorul sau si fiul acestuia Icar.

Nemuritoare este o marmura ce o infatiseaza pe Ariadna adormita, in timp ce atenienii fug. Pe fata incantatoare a fetei s-a asternut un zambet bland, viseaza, cu siguranta, la Tezeu. Privitorul isi inchipuie durerea care o sa brazdeze chipul acesta cand, in curand, se va trezi si va vedea ca a fost parasita.

Legenda cu vulturul coborat din slava peste mormantul lui Tezeu. Templul inchinat lui Tezeu se numea Tezeidon, acolo putea sa isi gaseasca oricine azil, chiar aceia care erau urmariti de puternicii zilei, chiar sclavi sau condamnati. Compatriotii lui Tezeu, atenienii, l-au mai cinstit pe eroul lor, organizand serbari, cand multimea striga:

”Nimic fara Tezeu!… El este aparatorul orasului Atena, al doilea Heracle!…”

Dupa unele legende, in marea batalie data la Maraton, se spune ca, in ceasul cel mai greu, s-ar fi ivit pe campul de lupta Tezeu, ca o umbra ce purta in mana dreapta o lance, si in cea stanga un scut, si el conducerea oastei de viteji atenieni, pana cand acestia au biruit.

Name (required)Email (required)Website

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.