Legendele Olimpului( Zeii- Zeus)

Zeus si  totii olimpienii cereau ascultare deplina, pentru ca ei erau neam de zei, samanta de titani, urmasii lui Uranus si Gheei, cei care, dupa cum spune legenda, dadusera viata loa tot ce se gasea in univers. Erau nemuritori, puteau savarsi minuni si aveau puteri si calitati neobisnuite.

De pilda, Zeus, cu mult inainte de a capata reprezentarea sociala a unui mare basileu, nu era pentru popoarele primitive decat forta uriasa, care facea sa rodeasca natura, forta ce trimitea din slavi ploaia binefacatoare, dar si grindina nimicitoare, crivatul aspru, fulgerele, trasnetele si tunetele asurzitoare.  El guverna anotimpurile, care sunt fiicele lui, tot el guverna lumina si intunericul. Tot astfel, in legendele eline, zeita Leto, la romani,  este silita de Zeus sa-l nasca pe Apolo, zeul luminii, intr-o insula din mijlocul marii.

Nu trebuie sa se mire nimeni ca Zeus capatase de la Hera, asa de repede, copii. Vechii elini erau nespus de generosi cu zeii lor. Le ingaduia fapte oricat de nazdravane, de pilda sa-si nasca fii gata crescuti mari, sau sa se inalte in slavi, cat ai clipi.

Scena nasterii zeitei Atena- Palas, ce i s-a adaugat Atenei, are intelesul de fat tanara, curata. Acest nume i s-a dat, pentru ca, zeita Atena nu a primit sa se marite.  Mai tarziu, Hebe a fost inlocuit cu un pastor, Ganimede, fiu al regelui Troia.

Numele romane ale principalilor zei elini sunt:  Zeus-Jupiter, Hades-Pluto, Poseidon- Neptun, Hestia-Vesta, Demetra-Ceres, Hera-Junona, Artemisa-Diana, Hermes-Mercur, Afrodita-Venus, Dionisios- Bachus.

La vechii elini, horele sau anotimpurile erau numai trei: primavara, vara si toamna. Iarna era dulce si se pierdea intre toamna si primavara.

Charitele- erau trei gratii, la romani.

Fiind de origine divina si ei, aveau dreptul, ca si zeii, sa stapaneasca, sa calce eventual legile si morala, fara a li se putea cere socoteala.

Distribuie

Leave a Reply