Legendele Olimpului( Zeii)

Cartile mele preferate.

Oceanul si zeita titanica Tetis erau socotiti drept parintii tuturor raurilor, in numar de trei mii de ani, cum spuneau legendele eline, si a celor trei mii de nimfe, numite oceanide. Alt titan, Hiperion si cu sotia sa , Teea, au odraslit pe Helios- soarele, Selena-luna si Eos-aurora. Iar Eos, aurora, la randul ei, casatorita cu Astreu, a nascut toate stelele care lucesc pe bolta, luceafarul de dimineata si cele patru vanturi:  Boreu- vantul naprasnic dinspre miazanoapte, Eurul-vantul prielnic din rasarit, Notul- vantul de la miazazi, cel aducator de ploaie, si Zefirul -vantul racoros din asfintit.

Intr-un imn atribuit batranului Homer, Gheea era slavita astfel: ”Eu voi canta pamantul… stravechea mama a tuturor, aceea care nutreste toate fiintele raspandite in lume. O, te salut pe tine, mama a zeilor, soata a lui Uranus instelatul. Indura-te, fii binevoitoare catecelor mele si daruieste-mi o viata fericita!…”

Imnul slavea in acest chip pe Gheea, pentru ca vechii greci, elini, socoteau ca din unirea pamantului cu cerul, si din urmasii lor, s-a nascut tot ce se gaseste in univers: astrii, lumina si vanturile, apele si fiintele vii, ba chiar si nesfarsite cortegii de zeitatii, ce populau Olimpul si intreaga lume.

Povestirea luptei pe viata si moarte dintre Uranus si Gheea o face poetul Hesiode. Cronos, la romani Saturn, se confunda, in conceptia elinilor, cu timpul care se scurge. Cronos, un baietan, a iesit din ascunzisul sau si l-a atacat pe Uranus cu secera de diamant, data de mama sa, Gheea. Zeul cerului instelat a cazut jos. Gemand de durere, isi blestema feciorul sa fie si el candva doborat de propriul sau copil.

Reea, la romani Tera, inchipuia, pentru elini, tot pamantul, ca si zeita Gheea, a carei fiica era. Casatoria ei cu Cronos urma sa dovedeasca oamenilor din antichitate ca timpul hotareste cele ce se petrec pe pamant.

El este tatal tuturor fiintelor, si tot el le inghite.

Distribuie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.