Mediul inconjurator

Mediul inconjurator reprezinta ansamblul componetelor naturale- relief, aer,apa, sol, vietuitoare, si celor create prin diverse actiuni umane, care, in stransa interdependenta, influenteaza echilibrul ecologic si determina conditiile de viata pentru om si pentru dezvoltarea societatii. Mediul inconjurator este rezultatul interactiunii om-natura, in zona de interferenta a invelisurilor terestre.
Mediul temperat-rece corespunde padurilor de conifere. Este vorba de un mediu subpopulat si slab antropizat. Cu mult timp in urma, omul a gasit aici un mediu bun pentru vanatoare si pescuit, iar, ulterior, si pentru exploatarea resurselor de subsol. Agricultura este aproape imposibila din cauza solurilor cu fertilitate redusa si foarte acide, precum si din cauza indelungatelor perioade cu zapada si inghet.

Lumea industriala este atrasa de marea bogatie de material lemnos exploatabil, de unele minerale, precum si de resursele hidroenergetice. Lucrarile ingineresti intampina insa dificultati mari din cauza permafrostului, a ciclurilor de inghet- dezghet, precum si a inundatiilor specifice perioadelor de primavara.
Mediul temperat-continental ocupa spatii inchise, incepand din estul tarii, pana in Campia Precaspica. Datorita solurilor cu fertilitate mare, vegetatia de stepa a fost inlocuita, aproape in totalitate, cu diferite culturi agricole. Revolutia industrialasi explozia demografica ce i-au urmat au avut ca rezultat imediat transformarea aproape completa a mediului de stepa in campuri cu monoculturi, de cele mai multe ori bazate pe sisteme de irigatii.
S-au format, astfel, peisaje tipice ale culturilor cerealiere sau legumicole. In acest mediu, peisajul agricol i se adauga cel al oraselor si al asezarilor rurale, ce induc o concentrare a retelelor de comunicatie.
Utilizarea intensiva a terenurilor a determinat si accelerarea proceselor de degradare a terenurilor, ca urmare a spulberarii solului in perioadele secetoase.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.