Mediul inconjurator(2)

Mediul mediteraneean prezinta o oarecare ostilitate pentru viata omului prin verile foarte aride. Cu toate acestea, omul a fost atras de o serie de avantaje cum ar fi iernile blande, vecinitatea marii sau complementarea campiei- munte.

Mediul initial al padurilor de foioase, de stejari, a cunoscut o degradare rapida, fiind inlocuite de o vegetatie derivata, reprezentata prin asociatii de tip maquis, frigana, garriga. Climatul din jurul Mediteranei, cu o durata mare de stralucire a Soarelui, reprezinta tipul cel mai favorabil dezvoltarii organismului uman, si, ca urmare, este o regiune locuita de multa vreme, suprapopulata, urbanizata, cu industrii dezvoltate si o activitate turistica deosebit de intensa, axata, in primul rand, pe multitudinea statiunilorbalneoclimaterice.
Mediile intens antropizate corespund nu doar asezarilor urbane, dar si litoralului, unde, in afara instalatiilor si amenajarilor portuare, reteaua de statiuni turistice si balneomaritime introduce o infrastructura specifica, ce modifica substantial caracteristicile initiale ale tarmului. Toate acestea atrag dupa sine un nivel ridicat al poluarii solului, al panzei freatice si, implicit, al apelor curgatoare si al Marii Mediterane.
Mediul montan corespunde reliefului cu altitudini de peste 1000 m, peisajele fiind marcate de o evidenta de etasare in altitudine: peisajul padurilor de foioase la poale, urmat de cel al padurilor de conifere, cel al pajistilor alpine si, la peste 3000 m, de peisajul ghetarurilor. Densitatea populatiei scade pe masura cresterii altitudinii, din cauza accesibilitatii reduse si a condiitilor climatice aspre.
Avand trasaturi aparte, vaile si depresiunile se inscriu intr-un tip diferentiat de peisaj, solurile fertile si terenurile plate fiind propice dezvoltarii asezarilor si a activitatilor economice.

 

Distribuie

Leave a Reply