Mediul inconjurator(4)

Mediul luncilor si al Deltei Dunarii se distinge prin regimul inundatiilor, prin adancimea mica a apelor freatice si prin umiditatea relativ mare a solului. Inlaturarea vegetatiei de lunca, asanarea a numeroase mlastini si secarea unor lacuri au permis introducerea respectivelor suprafete in circuitul agricol. In Delta Dunarii, data fiind exploatarea in regim amenajat a resurselor naturale, cat si concentrarea asezarilor cu tendinta de urbanizare, au fost scoase din regim natural importante suprafete, si, de aici, modificarile profunde ale ecosistemelor naturale. Modificarile ecoisistemelor si preintampinarea altor actiuni cu efect de degradare a starii mediului au determinat declararea Deltei Dunarii ca Rezervatie a Biosferei. Pentru acest fapt, un institut specializat se ocupa de reglementarea activitatilor de conservare.

Data fiind prezenta cvasigenerala a omului, astazi nu se ,ai poate vorbi aproape nicaieri pe continent de existenta unui mediu natural nemodificat. Societatea a introdus in limitele mediului natural un mediu nou, artificial,, creat prin diverse activitati, creand astfel o serie de probleme de mediu.
Uniunea Europeana coopereaza cu alte organisme internationale pentru a promova solutii mondiale la problemele ecologice globale: schimbarile climatice, subtierea stratului de ozon, reducerea biodiversitatii. Aceasta cooperare presupune o serie de conventii mondiale sau regionale, care pot constitui un cadru solid pentru tarile semnatare, in scopul protejarii habitarelor in pericol, a marilor si raurilor, precum si pentru a gestiona si controla in schimbul international de deseuri si produse chimice periculoase.
Mediul campiilor corespunde unei treimi din teritoriul Romaniei. Prin reducerea padurilor la areale restranse si izolate, s-a extins procesul de stepizare antropica.
Avand peisaj dominant agricol, si numai in aparenta monoton, campia prezinta conditii variate pentru locuire si utilizare, drumurile si satele fiind repartizate, de regula, pe vaile mai importante.

Distribuie

Leave a Reply