Meleagru

Astazi, Etolia este cunoscuta sub denumirea de Misolonghi, iar raul care o uda se cheama Aspropotamos. Numele sau vine de la cel dintai stapanitor elin, ce s-a numit, dupa legenda, Etol, fiul lui Endimion, un alt personaj mitologic.

”Cat se batu intr-ai sai barbatul luptaciu Meleagru, rau patimira curetii; ei nici nu putura sa tie piept afara de zid, cu toata multimea. Ci-n urma fu Meleagru cuprins de manie, de patima, care si-altora-nvaluie mintea, desi au temei la gandire. Si clocotind de necaz pe maica-sa insasi, pe Alteea, sta huzurind la nevasta cea chipes-a lui, Cleopatra.

Sta Meleagru la ea mistuindu-si amarul maniei tare- ndarjit de blestemul mamei, caci ea de mahnire mare cuprinsa, ca el pe fratele ei omorase, zeii chema si izbind cu pumnul adesea pamantul sta istovita-n genunchi si cu sanul stropit de plansoare. Dansa cerea de la zeii din iad, Persefona si Hades, fiului moarte sa-i dea”…

Faptul acesta ca o mama sa ceara moartea fiului sau, chiar in legenda, i-a uimit deseori pe oameni.

Adica rolul principal intr-o familie il juca, in epoca aceea, mama. Fratele ei era o ruda mai apropiata decat oricare alta, si omorarea lui stirbea prestigiul mamei, de stapana. Deci crima asta trebuia sa fie aspru condamnata, oricine ar fi fost faptasul- chiar daca era feciorul ei.

Eroul nostru este in padure, dupa victoria lui atat de grea dobandita. Capul oribil al mistretului este pe un butuc alaturi. Cainele care-l insotise la vanatoare cata, plin de credinta, spre stapam. Fata eroului, senina, se indreapta insa probabil catre sotia din Calidon care ii multumeste pentru ca a scapat tinutul etolian de monstrul infiorator. Dar tobele rasuna tare si toti il roaga pe Meleagru sa porneasca din nou la lupta, in fruntea ostirii etoliene si sa-i opreasca pe vrajmasii cureti care le ameninta cetatea.

Meleagru deschide gura si spune catre solie:

-Luati armele si sa pornim!…

Next PostRead more articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.