Zboara ca gandul

Eu- sa nu se supere domnii! -sunt dintre aceia pentru care superfluul este necesarul, iar lucrueile si oamenii imi plac in raport invers cu serviciile pe care mi le pot aduce. Prefer unui vas folositor un vas chinezesc pe care sunt pictati dragoni si mandarini si care nu-mi serveste la nimic, iar dintre talentele mele pretuiesc cel mai mult pe acela de a nu ghici logogrifele si saradele.

Mi-as vinde pantalonii pentru un inel si as schimba painea pentru o dulceata. Ocupatiab care ii sade cel mai bine unui barbat rafinat mi se pare aceea de a nu face nimic sau de a-si fuma tigarea, intr-o pozitie analitica. De asemenea ii stimez pe cei care joaca popice ca si pe cei care stiu sa faca versuri. Vedeti ca princiipile utilitariste nu sunt nici pe departe principile mele si ca nu voi fi niciodata redactor la un ziar virtuos, numai daca ma voi converti, ceea ce mi se pare ca ar fi destul de caraghios.
Marele filozof Sardanapal, a fost foarte putin de inteles, o prima mare aceluia care a inventa o noua placere, caci placerea mi se pare scopul vietii si singurul lucru util pe lume.
Asa a voit Dumnezeu, el care a creat femeile, parfumurile, lumina, florile frumoase, vinurile bune, caii zglobii, ogarii si pisicile de Angora, el care nu aspus ingerilor sai: fiti virtuosi, ci : iubiti; care ne-a dat buze mai sensibile decat resttul pielii pentru a saruta cu ele femeile, ochii indreptati in sus pentru a vedea lumina, mirosul subtil pentru a respira sufletul florilor, ceea ce ne deosebeste de animale mult mai mult decat obiceiul de a citi ziare si de a fabrica legi.

Distribuie

Leave a Reply