Refresh loader

Model politic American

Model politic American

SUA a adoptat constitutia in 1787 fiind in vigoare si astazi, ea nu a fost niciodata schimbata, cand nu mai corespunde asteptarilor societatii se introduce o modificare numita amendament.

SUA este o Reb Prezidentiala.

Exista separatia puterilor in stat. Puterea executiva fiind reprezentata de presedinte, avand guvernul format din secretarii de stat. Puterea legislativa o are congresul( Parlamentul) Bicameral camera reprezentantilor in functie de populatie. Mandatul este de 2 ani.

Camera superioara numita senat, fiecare stat al uniunii trimit cate 2 reprezentanti. Mandatul fiind de 6 ani.

Puterea judecatoreasca reprezentata de curtea suprema de justitie a instantelor judecatoresti.

La momentul elaborarii constitutiei votul era la cenzitar, iar sclavia era mentinuta. Sclavia va fi aprogata dupa razboiul civil American 1965.

Primul presedinte american a fost George Washington.

SUA este astazi cel mai puternic stat al lumii cu cea mai consolidata democratie. Dupa aprogarea sclaviei existau legi rasiale, negri neavand aceleasi drepturi cu albii. Dupa al doilea razboi mondial societatea americana rezolva aceasta problema.

Cele 2 partide care isi disputa puterea sunt: Partidul Republican si Partidul Democrat.

Adunarea nationala voteaza 2 doc. in luna august 1789. Desfinteaza privilegile freudale( toti sunt egali acum) si in 26 august 1789 este declaratia dreptului omului si a cetateanului. Dupa o noua miscare a parizienului regele este obligat sa recunoasca. O noua constitutie este aprobata in 1791. Ea instituie regimul monarhiei constitutionale.

Regele face apel la forte oculte straine pentru a restabili regimul absolutist lucru care determina o efervescenta revolutionara. In randul francezilor care duce la victoria acestora in fata armatelor starine la 20 septembrie 1792. In 21 septembrie 1792 se proclama Republica Franceza. Pana in 1795 au o perioada de 3 ani cand Franta este condusa de conventia nationala pentru ca nu exista partide politice, puterea era impartita intre grupuri numite dupa cluburile pe care le frecventau.

Regele dupa ce a incercat sa fuga din Paris a fost prins si judecat si condamnat la moarte prin ghilotinare lucru intamplat in ianuarie 1793.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link