Modelul Britanic

Din 1707 Anglia este unificata cu Scotia si formeaza Marea Britanie la care va adera mai tarziu Tara Galilor si Irlanda de Nord.

In 1714 se schimba iarasi dinastia cea de orania si este inlocuita de dinastia dehanovra George I si al II-lea fiind german, si s-au interesat putin de Marea Britanie, lasand treburile guvernarii, parlamentul si consiliului( cabinet). In parlament si in viata politica s-au evidentiat 2 grupari politice:  tory si whig.

Mai tarziu transformandu-se in partidul conservator si partidul liberal, o data cu aparitia partidului laburist( reprezenta pe muncitori) liberali pierd sustinerea , si astazi in Marea Britanie sunt 2 mari partide, laburist si conservator.

Sistemul parlamentar britanic evolueaza spre o democratie moderna in care exista separatia puterilor in stat.

Puterea legislativa era impartita intre rege si parlament, astazi doar parlamentul are rol de a face legi.

Parlamentul britanic este bicameral camera lorzilor( astazi este fara putere, este un simbol),  si camera consolei( astazi are toata puterea).

Puterea executiva este reprezentata de cabinet condus de ministri alesi din partidul din parlament.  Guvernul era responsabil in fata parlamentului si functionand atata timp cat are majoritate parlamentul.

Puterea judecatoreasca reprezentata de un judecatori si institutii judecatoresti, ea trebuia sa fie independenta. Marea Britanie devine o mare putere maritima cucerind teritorii creandu-si cel mai mare imperiu colonial. Din imperiul britanic au facut parte:

India, Canada, Australia, Noua Zeelanda.

Din Marea Britanie au plecat cei mai multi colonisti care vor forma SUA.

Colonistii au resimtit o presiune a autoritatilor de la Londra, lundu-le actiunile englezilor, fiind considerate ca o nedreptate. Ei nu aveau reprezentati in parlamentul de la Londra. Personalitati ale colonistilor au inceput sa protesteze. Dupa primele confruntari de natura economica au urmat cele politice si apoi militare.

Toate actele pe care le faceau colonistii trebuiau facute pe o hartie speciala timbrata produsa de englezi.

Pana la primul razboi mondial Marea Britanie era cel mai mare stat al lumii.

 

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •   
  •  

Leave a Reply