Neajutorati in fata birocratiei repatrierilor

Cum ar putea o mama sa puna linistita capul pe perna stiind ca fiul ei, care-i trimitea euro din truda lui in fiecare luna si care venea de Craciun incarcat de cadouri, zace intr-un congelator uman si daca nu se grabeste sa-l aduca acasa va deveni cenusa? Strainii nu au mila, nici intelegere! Ce le pasa lor de mortii nostri?
Sunt oameni care detesta incinerarea de teama ca nu vor mai invia fiindca nu au fost inmormantati “corect”. Altii cred ca sufletul celui decedat se va chinui printre straini si va deveni o fantoma ramanand suspendat intre lumi.
Cum poate o sotie sa-si lase sufletul pereche intr-un pamant dusmanos stiind ca poate chiar instrainarea l-a ucis si i-a lasat copii fara tata?

In fata pierderii naucitoare informatiile referitoare la pret repatriere decedati sunt cele mai pretioase! Sufletele ranite de plecarea intempensiva a celui drag sunt bulversate deja de zvonurile contradictorii:

-firmele de repatriere “ii jupoaie de vii” pe cei care vor sa-si aduca mortii acasa. Aceasta este o afirmatie nedreapta si nefondata in conditiile in care presa estimeaza aducerea mortului pe cont propriu in tara la o suma cuprinsa intre 3000-7000 de euro, in afara de birocratie, in timp ce o firma de repatriera percepe 2300 de euro pentru aducerea in tara a unui decedat de la Roma la Barlad si de la 1800-2300 pentru repatriere din Germania la Iasi. Orice s-ar spune, firma Funebri Santa Maria cu experienta indelungata in domeniu si care conduce in topul serviciiilor de repatriere decedati ia pe jumatate din cat ar cheltui familia pe cont propriu, injumatatind si timpul necesar aducerii la domiciliu a trupului neinsufletit.

-exista doua alternative demne de luat in calcul: ori mortul este abandonat acolo, ori este adus pe cont propriu fiindca este mai ieftin. Nici una, nici alta nu reprezinta alegerea corecta, fiindca oamenii care nu au avut un mort in familie nu stiu nici macar ce cuprinde echipamentul complet al sicriului (mai sofisticat in cazul repatrierilor internationale), nici continutul dosarului de repatriere sau ordinea efectuarii operatiunilor de repatriere si intocmirii actelor necesare. Numai firmele de incredere, care fac acest lucru de zeci de ani stiu in ce tari se traduc actele si in ce nu, unde sa se adreseze pentru obtinerea certificatului de deces si a tuturor actelor care insotesc transportul funerar legal. Unui particular ii este greu sa alerge dupa lenjeria necesara sicriului sau dupa sicriul din metal, firma le are la dispozitie.

A-ti abandona mortul pentru ca doresti sa faci economie este un pacat de moarte sinonim cu vinderea sufletului. Orica te-ar costa, un om merita organizarea unei inmormantari decente din partea celor apropiati. Au existat cazuri in care un decedat care nu avea urmasi a fost inhumat pe cheltuiala comunitatii in care traia.
In concluzie, faceti-va datoria pana la capat fata de cei dragi si nu va uitati la bani, cand este vorba de organizarea ultimei ceremonii pentru sufletele lor! Nu va insusiti prejudecatile altora, pana nu verificati adevarul cerandu-le firmelor de repatrieri oferte de preturi!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.