Refresh loader

Nevoi si resurse. Costul de oportunitate

Nevoi si resurse. Costul de oportunitate

Nevoi si bunuri, resurse, si costul de oportunitate.  Nevoile sunt acele  elemente necesare existentei si dezvoltarii individului ,cat si societatii.

Caracteristicile nevoilor:

Sunt nelimitate( in timp unele nevoi se restrang, altele se diversifica, dar per total volumul lor creste. Sunt limitate in capacitate( pentru satisfacerea unei nevoi este necesara consumarea unei anumite cantitati dintr-un bun.

Regenerabile( in timp nevoile reapar dupa anumite perioade).

Clasificarea nevoilor- dupa subiectul nevoi: nevoi individuale- setea- nevoi colective.

Dupa importanta satisfacerii lor: nevoi vitale( biologice, de subzistenta), nevoia de hrana, odihna, nevoi complexe( necesitatea unui autoturism, proprietate particulara), si nevoi sociale( spirituale) nevoia de educatie, cultura.  Nevoile pot fi satisfacute prin consumul de bunuri sau resurse.

Clasificarea bunurilor:

Dupa originea lor, bunuri libere- sunt acele bunuri, bunuri la care oricine are acces si le poate folosi la nevoie in conditii date de loc si timp.

Ex: caldura solara, aer, lumina solara.

Dupa forma lor bunurile economice pot fi: bunuri materiale( alimente, imbracaminte), bunuri nemateriale( servicii, informatii), dupa destinatia lor, bunuri pentru productie( productie, factori) – faina, cherestea, bunuri pentru consum( cozonac, paime, cherestea mobila).

Resursele sunt acele elemente care participa in mod direct la satisfacerea nevoilor sau indirect prin intermediul bunurilor.

Clasificare se face dupa originea lor: resurse primare( resurse naturale, populatia), resurse derivate( masini, utilaje). Dupa durata folosirii lor resursele regerabile, resursele neregenerabile, dupa gradul de recuperare, resursele recuperabile( materii prime).

Resursele trebuie considerate a fi limitate deoarece cresc mai incet decat nevoile, sunt insuficiente in raport cu nevoile, se limiteaza la potentialul planetei noastre.

Costul de oportunitate( cost al alegerii), se refera la cea mai buna varianta la care se renunta in conditile existentei resurselor limitate. Daca resursele ar fi nelimitate costul de oportunitate ar fi egal cu O.

Utilitatea economica se refera la satisfactia, pe care spera ca o va obtine consumatorul prin consumarea unor doze (cantitati) dintr-un bun economic in conditii date de loc si de timp.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link