Refresh loader

Nevoia de pantofi modificată de Revoluția Industrială

Nevoia de pantofi modificată de Revoluția Industrială

Producția în serie a pantofilor a devenit posibilă pentru prima dată în 1830, ca urmare a industrializării. Invenția mașinii de cusut a permis dezvoltarea pe scară largă a industriei de încălțăminte de calitate. Ceea ce a fost odată doar o tradiție artizanală caracterizată prin fabricarea individuală a produselor a devenit o industrie cu accent pe producția în serie. Acest lucru, împreună cu alte progrese tehnice ale revoluției industriale, au făcut ca țesătoria să fie mai ieftină și mai rentabilă ca niciodată. În timp ce pantofii au fost cândva un produs de lux, extrem de scump, ceea ce înseamnă că mulți oameni nu și-au putut permite deloc încălțăminte (în schimb, înfășurându-și picioarele în textil, purtând talpi din lemn sau mergând desculți), până în secolul al XIX-lea, pantofii au devenit accesibili pentru arii mari din populatie.

Până la mijlocul secolului al XIX-lea, nu s-a făcut distincție între pantoful din stânga sau cel din dreapta. Au existat doar forme standard. Pantoful nu a fost cumpărat pentru a se potrivi piciorului, ci mai degrabă pantoful trebuia să facă față uzurii. Metodele de producție au fost perfecționate pe parcursul industrializării în secolul al XIX-lea. Acest lucru a fost atunci când au apărut pentru prima dată măsurile utilizate pentru lungime și lățime – aceleași care sunt folosite astăzi. Diferențierea  și producerea de încălțăminte în perechi a devenit un proces standard în fabricație. Acest progres a fost obținut prin proiectarea cu două bile a tălpii și prin tăierea unei bucati de material.

Modul în care societatea era în continuă schimbare, precum și abolirea sistemului de clase și mai multe clase din populație care promovează revoluția industrială au avut, de asemenea, un impact pozitiv asupra schimbărilor în moda încălțămintei. Împărțirea dintre aristocrați și comuniști nu mai exista. Clasele de mijloc au crescut în mod proeminent, iar moda încălțămintei a reflectat acest lucru, devenind mai mult adaptate acestor persoane. Un bărbat care lucra pentru un proprietar al unei fabrici avea, de asemenea, nevoie de încălțăminte practică – și anume pantofi de lucru. Doar câteva persoane își puteau permite o a doua pereche suplimentară – așa-numitele „încălțăminte de duminică” care erau purtate în primul rând pentru a merge la biserică. Femeile din familie au arătat un nivel sporit de bogăție, primele semne de bază ale modei de încălțăminte a femeilor apărute în întreaga societate.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link