Notiuni teoria relativitatii restranse

A fost elaborata de catre Einstein in 1905. La baza acestei teorii stau o serie de experimente referitoare al viteza de propagare a luminii.
Insa din evul mediu au fost facut incercari de a determina natura luminii, astfel s-a considerat ca lumina este o unda care se propaga printr-un mediu ipotetic numit ETER.
Mai tarziu s-a demonstrat ca lumina este o unda electromagnetica si s-a reusit cu o buna precizie a vitezei luminii.
Experimentul lui FIZEAU a stabilit ca eterul aflat intr-un fluid in miscare este antrenat spatial de miscarea fluidului.
Experimentul lui Michelson si Morley a raspuns la propunerea de a determina lumina absoluta a atmosferei. Pamantul in raport cu eterul imobil.
Experimentul lui Michelson si Morley a avut un rezultat negat care nu a putut pune in evidenta miscarea rectilinie uniforma a sistemului de referinta in raport in care se observa miscarea pamantului.
Postulatele lui Einstein:
1) Legile fizicii sunt aceleasi in orice sistem de referinta inertial.
2) Viteza luminii in vid este viteza maxima cu care se transmite orice interactiune si nu depinde de miscarea sursei sau a observatorului.
3) Transformarile Lorentz – Relatiile intre coordonatele unui eveniment in raport cu doua sisteme de referinta inertiale au fost deduse de Lorentz pornind de la principiile sau postulatele teoriei relativitatii.
Consecinte ale postulatelor lui Einstein:
1) Caracterul relativ al distantei: Se aseaza o rigla cu lungimea l0 in sistemul de referinta paralel cu axa ax; capetele riglei aflandu-se in punctele de coordonate (x1, 0; 0); (x2;0,0).

Distribuie

Leave a Reply