Orfeu si Euridice

Vechii elini intelegeau prin Tracia tinuturile marginite la miazanoapte de Propontida si de Marea Egee, la rasarit de Pontul Euxin.

Intr-un desen pe un vas este infatisat Orfeu, in tara lui Eagru. Tracii stau in preajma lui cu coifuri peste plete si cu sulite in maini, gata parca de lupta. Poetul cantaret este asezat la mijloc, cu ochii catre slava. In maini tine lira. Nu stim ce rosteste, dar fetele razboinicilor, inasprite de lupte si greutati, parca se lumineaza si uita de urgia pe care o pregatesc, de moarte si razboi. Se vede marea putere a cantecului, a artei, asupra lor.

Asa ni-l reprezinta pe fiul lui Apolo si al muzei Caliopa un mozaic dezgropat in orasul Pompei.

O astfel de imagine a pictat artistul francez Nicolas Poussin in opera intitulata” Orfeu si Euridice”, aflata azi la muzeul principal din Chantilly.  In epoca moderna, nenumarati artisti au abordat aceasta tema in muzica, teatru, poezie si artele plastice. Bunaoara, in muzica, germanul Gluck a creat, pe motivul acesta legendar, una dintre cele mai frumoase lucrari, intitulata” Orfeu si Euridice”. Semnificatia pierderii Euridicei de catre Orfeu pare a fi aceea ca faptele mari, hotaratoare in viata, nu se pot desavarsi fara rabdare si sacrificiu pana la capat.

Lui Orfeu i se atribuie o serie intreaga de poeme, care au fost de fapt create mult mai tarziu, desi unele fragmente par a fi urme veritabile de poezie orfica. Tot despre el se spune ca avea si darul profetiei, fiind fiul lui Apolo, si ca ar fi organizat asa-numitele mistere orfice. Capul sau, prins intre stancile insulei Lesbos, se zice de altminteri, ca a avut darul sa faca profetii multa vreme dupa moartea poetului.

In zari se inalta muntii, adapostind cetatea cu zidurile sure, in care vazuse lumina zilei feciorul lui Apolo. Intreg tabloul respira maretia, puterea suverana a artei: a cantecului si poeziei. Orfeu, cu betigasul de argint in mana, se pregateste sa cante, insotindu-si vocea cu lira, cel mai frumos dintre cantecele pentru preaiubita lui Euridice.

Next PostRead more articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.