Originile si evolutia limbii romane

Originea limbii romane este legata de procesul de formare a poporului. In legatura cu originea poporului roman au existat de-a lungul timpului mai mute teorii:  s-a spus ca poporul roman si limba romana sunt de origine latina, sau ca exprima continuitatea daco-getilor.

In prezent se accepta ideea ca poporul roman este rezultatul unui proces major de sinteza daco-romana si al unui proces secundar de asimilare a influentelor popoarelor migratoare.

Limba romana isi are originea in varianta vorbirii a limbii latine numita si limba vulgara. Limba romana a pastrat din limba latina urmatoarele elemente:

pronume personal, modurile si timpurile verbelor, cazurile nominativ etc

conjugarile verbelor, conjugarea I( a manca), conjugarea II( a placea), conjugarea III(a merge), conjugarea IV( a privi, a uni).

majoritatea propozitiilor( in, pe, din, la).

Termeni din vocabularul de baza: zilele saptamanii, cifrele de la 1-10, partile corpului, gradele de rudenie, lunile anului.

In diferite perioade din evolutia limbii romane, aceasta a asimilat urmatoarele influente:

influenta slava, greaca, franceza, turca, germana, engleza.

De-a lungul timpului poporul roman a intrat in contact atat cu vecine, cat si cu popoare mai indepartate. Intre acestea s-au stabilit legaturi comerciale, politice, sociale, culturale, in urma lor au patruns in limba romana cuvinte de diferite origini.

termeni din limba bulgara:  borcan, bujor

limba engleza:  lider

limba franzeza:  caiet, abajur

limba germana:  diblu, surub

limba greaca:  a catadixii

limba italiana:  balsam, armata

limba maghiara:  arpacas, alcatui

limba turca:  cafea, geam

limba ucraneana:  bors

Limba romana reprezinta aspectul cel mai ingrijit sau varianta cea mai elaborata a limbii, in conformitate cu regulile gramaticale si de exprimare in vigoare. Institutia care stabileste normele limbii literare este A.R, elaboreaza toate lucrariile de specialitate considerate de baza in acest domeniu:  Dex,  Gramatica Limbii Romane.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.