Alexandru Lapusneanul-caracterizare de personaj

Alexandru Lapusneanul-caracterizare de personaj

Costache Negruzzi a fost un reprezentant de seama al literaturii pasoptiste, un deschizator de drumuri in literatura romana. A fost considerat parintele nuvelei istorice in literatura romaneasca si deschide seria scrierilor inspirate din trecut: “Mihnea Voda cel Rau” (Alexandru Odobescu) si “Fratii Jdero” (Mihail Sadoveanu).

Nuvela apare in 1840 in “Introductie la Dacia literara” si ilustreaza principiile literaturii pasoptiste: inspiratia din trecutul national.

Pentru realizarea nuvelei, Costache Negruzzi a avut ca sursa de inspiratie capitolul “Uciderii celor 47 de boieri din “Lotopisetul Tari Moldovei” al lui Grigore Ureche, Cronica lui Nicolae Costin, dar si propria imaginatie. Spre exemplu, Motoc nu moare, in realitate, in Moldova, ucis de Alexandru Lapusneanul, ci mult mai tarziu, in Polonia. De asemenea, caracterul domnitorului este creionat in tuse negative puternice, care depasesc putin adevarul.

Titlul nuvelei reia numele personajului principal, erou in jurul caruia este concentrata intreaga opera. Subiectul este simplu, cronologic si poate fi rezumat cu usurinta pe momentele subiectului, conflictul riguros contruit gravitand pe langa Alexandru Lapusneanul, si fiind inspirat din evenimente reale, verosimile. Acest lucru confera textului epic notele definitorii ale unei nuvele.

Expozitiunea prezint asosirea lui Alexandru Lapusneanul cu ajutor turcesc si alungarea lui Tomsa de la tron. Intriga este marcata de razbunarea lui Alexandru asupra boierilor care l-au tradat in prima domnie. Acesta le confisca averile si ii omoara. Pe parcursul desfasurarii actiunii, Doamna Ruxanda ii cere sa inceteze cu omorurile si primeste promisiunea unui “leac de frica”. Intre timp, pretinzand ca isi regreta faptele si ca se gandeste la judecata divina, domnitorul isi cere iertare si ii invita pe boieri la un ospat la curtea domneasca. In punctul culminant, apare uciderea celor 47 boieri si a lui Motoc, care e oferit multimii ce scandeaza “Capul lui Motoc vrem!”. Deznodamantul are loc la Cetatea Hotinului, unde Alexandru Lapusneanul se calugarise de teama iadului. Ulterior, revenidu-si din lesin, ameninta sa-si ucida fiul suit pe tron, iar Doamna Ruxanda, indemnata de boierii Spancior si Stroici, il otraveste.

Alexandru Lapusneanul este un personaj de tip romantic, intruchipand eroul exceptional in situatii exceptionale. Este un personaj complex si reprezinta modelul dmnitorului tiran si curd. Este construit pe baza unor contraste puternice, fiind impletirea unor insusiri pozitive si negative: abilitatea politica si inteligenta, folosite insa cu rautatea izvorata din dorinta de razbunare dusa la extrem.

Personajul este caracterizat indirect prin intermediul faptelor sale si prin relatia cu celelalte personaje, care il scot in relief. Procedeul folosit este antiteza, procedeu romantic, utilizat in nuvela aceasta pentru a sublinia partea negativa a lui Alexandru Lapusneanul. Doamna Ruxanda, prin firea ei sensibila si gingasa, scoate in evidenta cruzimea domnitorului, iar boierii, lingusitori si lacomi, explica prin caracterul lor comportamentul domnului.

Alexandru este caracterizat de asemenea direct de catre boierii Spancioc si Stroici, in capitolul 44, atunci cand o indeamna pe Doamna Ruxanda sa-si ucida sotul.

In concluzie, Alexandru Lapusneanul reprezinta personajul exceptional romantic, centrul nuvelei istorice ce-i poarta numele.

ESEU ALEXANDRU LAPUSEANU, DE COSTACHE NEGRUZZI

Name (required)Email (required)Website

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.