Caracterizarea personajului principal Ghita

Drama lui Ghita se dezvaluie treptat prin faptele si gandurile lui si prin opiniile celorlalte personaje. Nemultumit de conditia sa sociala, Ghita tinde firesc spre bunastare si isi convinge familia sa se mute pentru 3 ani la carciuma aflata la incrucisarea unor drumuri importante pentru negot, Moara cu noroc.
Om harnic si cinstit, la inceput el nu vrea decat sa agoniseasca atatia bani incat sa angajeze vreo 10 calfe carora sa le dea de carpit cizmele oamenilor.
Bun meserias, bland si cumsecade trudind din greu pentru “fericirea familiei sale”, “pus pe 3 ganduri” “nu mai zambea ca inainte”.
La prima intalnire pe care o are cu “stapanul acestor locuri” Ghita incearca sa fie autoritar si darz in fata lui Lica, sa reziste propunerilor nelegiuile ale acestuia, dar ele infrant de extraordinara foarta morala pe care o are Lica asupra tuturor.

Viata exterioara a lui Ghita este subordonata si detasata de viata sa interioara de zbuciumul din mintea si sufletul sau.
Slavici dirijeaza destinul eroului prin mijloace psihologice profunde, ganduri, trairi, in cele mai adanci zone ale constiintei personajului, mai ales prin monologuri interioare.
Actiunile, gesturile si atitudinea si nesigunrata care-l domica, teama si suspiciunea instalate definitv in el cand intra in cardasie cu Lica, incearca sa-si asigure cateva masuri de protectie: pistoale de la Arad, 2 caini ciobanesti, isi angajeaza o sluga credincioasa dar teama si zbuciumul nu-l parasesc.

Name (required)Email (required)Website

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.