Caracterizarea personajului principal Harap-Alb

Harap-Alb asemanarea oricarui Fat Frumos din basmul popular este un personaj principal, fiind prezent in toate momentele subiectului, pozitiv, real si un fabulos (nu are nici o calitate supranaturala, Calinescu asemanandu-l cu un flacau de la tara, datorita mentalitatii sale)
Este de asemenea un personaj rotund, nu este doar fiul de imparat si mezinul, mai inzestrat decat ceilalti, ci o fiinta complexa, cu defecte si calitati. Desi este atat de mult ajutat de ceilalti, lectorul inocent considerandu-l o marioneta, calitatiile ii sunt relevate de fraze ezoretice: inteligent, bun, intelept, sociabil, vesel.
Invata din greseli, progreseaza si cu fiecare secventa este mai aproape de initierea in viata. Daca personajul din basmul popular are firea turnata, colinda lumea in cautare de fapte vitejesti, este atot stiutor urmand in tocmai sfaturile, Harap-Alb se transofrma, evoleaza este intr-o continua cautare a desvarsirii sale spirituale, caracterizandu-se prin instabilitate psihica.
Calatoria pe care o face pentru a ajunge imparat este o initiere in vederea formarii lu pentru a devenii conducatorul unei familii pe care urmeaza sa si-o intemeieze.

desi este inzestrat cu importante calitati, are si slabiciuni omenesti, momente de tristete si de disperare, de satisfactia a invingatorului, toate conducand la desavarsirea lui ca om.
Faptele eroului se desfasoara in limita umanului, probele care depasesc sfera realului fiind realizare cu ajutorul celorlalte personaje cu puteri supranaturale.

Distribuie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.