Refresh loader

Caracterizarea personajului

Caracterizarea personajului

Ion este personajul principal, un personaj monumental, realizat prin tehnica basoreliefului.  Nimeni nu sta in calea acestui personaj a carui existenta este guvernata de verbele ” a ravni’ ‘ si ” a poseda”.

Exponent al taranimii prin dorinta de a avea pamant, el este o individualitate prin modul in care il obtine singur in satul pripas, nu este casatoria sarantocului, cu o fata sa aiba zestre, pentru ca Ion Pop al blanetasului dobandise averea in acelasi fel, ci comportamentul sau o face pe Ana inainte de nunta, iar apoi umbla dupa nevasta lui George.

Initial dotat cu o serie de calitati in goana sa patimasa dupa avere se dezumanizeaza treptat, iar moartea lui este expresia intonatiei moralizatoare a scriitorului ardelean.  Cele doua femei, conturate antitetic si complemenitor,  Ana si Florica reprezinta cele doua obsesii ale personajului principal: averea si iubirea.

In incordarea lui de a le obtine, se confunda in plan individual complet cu George Bulbuc, iar in plan simbolic-general, cu pamantul respectiv, cu comunitatea satului ca instanta morala. De aceea conflictul social este dublat de conflictul tragic.

Naratorul obiectiv isi lasa personajul sa-si dezvaluie trasaturile in momente de incordare consemndu-le gesturile, limbajul, prezentand relatiile dintre ele.  Fiind omniscien si omniprezent, naratorul realizeaza portretul sau biografia personajului.

Stilul direct alterneaza cu stilul indirect, iar in caracterizare este utilizat si stilul indirect liber.

”Isi zicea din ce in ce mai des ca, robotind oricat, nu va ajunge niciodata sa aiba si el ceva”. Va sa zica ca trebuie sa fie vesnic sluga pe la altii.  Toata istetimea lui nu plateste o ceapa degerata daca nu are si el pamant mult.

Autenticitatea limbajului regional:  Observarea limbajului ardelenesc e facuta cu foarte multa exactitate, utilizarea registrelor lexicale diverse in limbajul personajelor in functie de conditia lor sociala,  variatiile de vocabular in trecerea de la mediul rural la acela orasenesc sau la acela intelectual.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link