Refresh loader

Dacia literara 1840

Dacia literara 1840

“Intaia revista literara organizata”, “Dacia literara” apare in 1840 la Iasi aducand o contributie insemnata la orientarea literaturii romane, la constituirea spiritului critic in cultura noastra.

Ideile programatice ale “Daciei literare” au fost expuse cu claritate de catre redactorul raspunzator, Mihail Kogalniceanu, in celebra “Introductie” a primului numar, datat “30 ghenarie 1840”.

Cand Mihail Kpgalniceanu lansa programul revistei, presa romaneasca abia implinise un deceniu de existenta, de unde si importanta “Daciei literare”.

Revista exclusiv literara, cu preocupari vizand orientarea scrisului romanesc, fara a parasi insa telurie politice, nationale, “Dacia literara” sugereaza inca din titlu aspiratia pentru unirea politica a provinciilor romanesti intr-un singur stat.

Ideile “Introductiei”:

-promovarea directiei nationale si populare in literatura

-crearea unei literaturi originale care sa oglindeasca realitatile romanesti.  Tindind cont de acest leziderat al timpului, Mihail Kogalniceanu adreseaza scriitorilor apelul de a se inspira din operele din istoria patriei, din traditiile si obiceiurile romanilor, din frumusetile peisajului autohton:

“Istoria noastra are destule fapte eroice, frumoasele noastre tari sunt destul de mari, obiceiurile noastre sunt destul de pitoresti si de poetice pentru ca sa putem gasi si la noi sujeturi de scris, fara sa avem pentru aceasta trebuinta sa ne imprumutam de la alte natii”.

-principala trasatura a literaturii nationale inteleasa ca literatura a intregului popor roman trebuie sa fie originalitateal cartile aparute erau toate traduceri din alte limbi. Kogalniceanu precizeaza ca “Traductiile nu fac insa o literatura”, ele nu pot forma cultura nationala a unui popor.

-se insista apoi asupra necesitatii existentei unei limbi literare, o limba comuna pentru toti romanii si inteleasa de toti.

In cele trei numere cate a cunoscut revista, se publica opere literare originale ce ilustreaza ideile programatice ale lui Kogalniceanu: “Alexandru Lapusneanul” de C.Negruzzi; “Buchetiera de la lorenta” de V.Alecsandri; “Anul 1840” de Gr. Alexandrescu;

Dupa ce revista este interzisa, curentul national, istoric si popular este continuat de publicatiile “Propasirea”, “Romania literara” etc., toate dezvoltand programul “Daciei literare”.

Vezi si Junimea joc literar si cultural la Iasi

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link