Refresh loader

Evolutia numerica a populatiei- Medii de viata

Evolutia numerica a populatiei- Medii de viata

Evolutia numerica a populatiei s-a realizat de-a lungul istoriei, de asemenea s-a observat ca au existat anumite momente in aceasta evolutie.

In 1802, s-a inregistrat primul miliard de locuitori, al doilea miliard s-a inregistrat  in 1927, la o diferenta de doar 125 ani. In 2012 s-a atins cel de-al 7 loc. Analizand evolutia numerica s-a observat ca exista cinci faze de evolutie.

Cele cinci faze de evolutie definesc perioadele de dezvoltare ale omenirii. In evolutia populatiei un rol important il au mediile de viata, conditiile oferite de fiecare mediu in parte, au condus la prezenta unui numar mai mic sau mai mare de locuitori.

Principalele medii de viata sunt: mediile calde din zona intertropicala, sunt caracterizate prin temperaturi pozitive tot timpul anului , precipitatii bogate, exceptie zona desertica. Soluri slab fertile, toate aceste conditii conduc la o prezenta slaba a populatiei. Varietatea climatica determina o dezvoltare rapida a numarului de locuitori, pe langa aceste conditii resursele au un rol important. Zonele reci sunt cele mai slab populate datorita conditiilor climate deosebite.

La nivelul Terrei populatia este raspandita in mod inegal, astfel pe Terra apar urmatoarele tipuri de regiuni:

  • oicumena( regiuni in care omul este prezent permanent si desfasoara activitatii.
  • suboicumena( regiuni in care prezenta umana si activitatile se desfasoara sezonier)
  • anoicumena( regiuni in care prezenta umana este slaba sau lipseste.

Factorii care influenteaza raspandirea populatiei- naturali- regiuni favorabile, regiuni nefavorabile, vegetatia. Istorici( se refera la evolutia istorica a unor regiuni.

Economici ( regiunile care au resurse economice atrag populatia numeroasa. In evolutia oraselor o etapa importanta este legata de dezvoltarea stiintei, a culturi, dezvoltarea comertului si a cresterii gradului de securitate.

In perioada 1859 – 1899, dezvoltarea fortelor economice a inraurit intr-un mod puternic si sporirea populatiei. Astfel, in aceasta perioada orasul Calarasi a inregistrat cel mai mare coeficient de crestere a populatiei (968,0%) dintre orasele tarii ( Turnu Severin: 575,0%; Braila: 257,0%; Buzau: 142,0%; Bucuresti: 127,0%).

Vezi si Evolutii geodemografice contemporane

Nu uita sa te abonezi pentru a primi zilnic cele mai noi postari direct pe mail!

[rainmaker_form id="4866"]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap