Factorii geoecologici

Factorii cosmici- pozitia Terrei in Sistemul Solar, intre planetele Venus si Marte, determina formarea unui spatiu proprice vietii numite ecosfera.

Miscarea de revolutie este miscarea pamantului in jurul soarelui, ea are loc in aproximativ 365  de zile. Miscarea de revolutie determina formarea zilei si noptii polare. Formarea celor 2 echinoctii, noptii si cele 2 sorstitii, dar si incalzirea diferentei pamantului intr-un an.

Miscarea de rotatie a pamantului are loc in jurul propriei axe in 23 ore, 56 minute, 4 secunde. Ea determina formarea zilei si a noptii, ii modifica forma pamantului pe glob ce declanseaza aparitia fusurilor orare.

Magnetismul terestru este spatiul din jurul pamantului unde se resimte influenta campului  sau magnetic, el protejeaza Terra de vantul solar care ajunge in zonele polare, iar in contact cu gazele in atmosfera creaza aurolele polare numite bare de nord si astrale in sud.

Relieful, prin altitudine conduce la etajarea climei si contribuie la repartitia vegetatiei, faunei, solurilor si a asezarilor umane. Se pot produce alunecari de teren si prabusiri, proversanti argilosi, torenti ce pot determina  degradarea terenurilor.

Nasterea continentelor si bazinelor oceanice, este determinata de deplasarea placilor tectonice, ca urmare a actiunii curentilor de conventie din artrosfera care inca subtiaza si rup placile tectonice, formand eruptii vulcanice si cutremure de pamant( Cerul de foc al Pacificului).

Omul- prin actiune se modifica mediul inconjurator, el schimba compozitia aerului prin activitatile sale de tip industrial, se pot declansa schimbari climatice grave, cum sunt gaurile in stratul de ozom, efectul de sera.

Distribuie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.