Ioan Slavici

Ioan Slavici (n. 18 Ianuarie 1848, Siria, Comitetul Arad, d. 17 August 1925 Crucea de Jos, Judetul Vrancea) a fost un scriitor, jurnalist si pedagog roman, membru corespondent (din 1881) al Academiei Romane.
Provenind dintr-o familie de tarani ardeleni remarcabila opera literara a lui Ioan Slavici este influentata de viata satului ardelean.
Scriitorul, desi nu a fost un om de vasta cultura, a fost considerat de criticul George Calinescu un instrument de observatie excelent al mediului rural, oferind in nuvelele sale si in studiile sale o fresca a moravurilor, a comportamentlui oamenilor in functie de statificarea lor sociala, in cele mai mici detalii ale tinutei imbracamintii, vorbirii si gesturilor.
A devenit scriitor indrumat de Mihai Eminescu, iar la indemnul acestuia, debuteaza cu comedia fata de birou in anul 1971.

Printre cele mai importante scrieri literare ale lui Ioan Slavici se numara romanelul Mara, nuvelele Moara cu noroc si Padureanca, iar memoriile sale publicate in volumul Amintiri, apararuta in anul 1924 au o importanta deosebita pentru istoria literaturii romane.

Distribuie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.