Refresh loader

Joc secund- Eseu

Joc secund- Eseu

Modernismul a aparut la sf. sec XIX- lea si s-a prelungit in prima jumatate a sec al XIX -lea, mai ales in anii ce au urmat Primului Razboi Mondial, datorita unor factori ce au facut societatea insasi sa fie moderna: industrializarea, schimbarile sociale rapide si progresele din domeniul stiintei.

Opera lui Ion Barbu s-a nascut in punctul de interferenta al poeziei cu matematica, diferenta dintre creatia barbiana si creatia celorlalti doi modernisti. Tudor Arghezi si Lucian Blaga, constand tocmai in spiritul ei grad de dificultate conferit de modul de a gandi in spiritul abstractal matematicii, gandire care s-a impus si la nivelul reprezentatilor poetice.
Tema poeziei este specifica a artelor poetice moderne si se refera la ideea de autocunoastere prin intermediul artei. In viziunea lui Ion Barbu exista doua lumii si anume ”lumea realitatii exterioare si lumea poeziei”.
In ceea ce priveste titlul initial textul acesta a aparut la inceputul volumului” Joc secund!” fara sa poarte un titlu anume. De aceea atunci cand se facea referire la el se folosea primul vers” Din ceas dedus…”
Cu timpul textul a primit denumirea volumului in care apare, iar acest lucru evidentiaza importanta pe care autorul o acorda poemul mentionat.
Structura poeziei analizate este una simpla, textul fiind alcatuit din doua catrene cu versuri lungi si rima incrucisata. Poemul demonstreaza din acest punct de vedere un caracter simplu si concis. La prima vedere poemul poate sa puna problema de interpretare. Dificultatea intelegerii acestui text este cauzata de sintaxa versurilor de ordine inversata a cuvintelor in versuri, dar si de terminologia folosita, deoarece apar termeni din matematica, astronomie si neologisme rare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link