Particularitati ale basmului cult (1)

Avertizarea cititorului asupra firului epic principal: va fi vorba despre o relatare a evenimentelor esentiale din viata unui personaj( poveste), al carui nume intriga prin aspectul sau contradictoriu( Harap-Alb). Harap” negru” si Alb- ”nobil, purificat prin suferinta”- numele protagonistului, dobandit de mezinul craiului atunci cand comite prima  greaseala.

 El il ia in slujba sa pe span nesocotind sfatul tatalui sau.

Ceea ce poate semnifica urmatoarele:  ceea ce ne da indentitate sub greselile noastre si modul in care le rascumparam.

Numele e original pentru ca subliniaza caracterul dual al personajului, aspectul de personaj rotund( personaj urmarit in evolutie, supus transformarilor), spre deosebire de persplate din basmul popular.

Lupta dintre bine si rau se nuanteaza, autorul deplasand accentul spre tema calatoriei: drumul are valoarea de a confirma trasaturile exceptionale ale eroului, ci reprezentand calea de initiere spre un nou statut, acela de conducator al unei imparatii. Tema principala este maturizarea necesara a omului, supus la numeroase incercari pe drumul formarii sale.

Timpul este cel specific basmului, sugerat prin formula initiala ”Amu, cica era odata un crai…”, un timp mitic, pur, indepartat, indicii temporali nefiind asadar determinati, caci mesajul autorului trebuie sa ramana valabil mereu, binele invingand raul.

Spatiul este la fel de neprecis cu aceeasi functie simbolica, ridicate la rangul de suprapersonaje.

Podul semnifica trecerea spre o noua etapa a fiintei( 2poduri in basm).

Fantana este locul in care se petrece schimbul de identitate dintre mezin si span, scena a unui botez simbolic a protagonismului descensus infernos.

Padurea este un labirint al carui parcurgere nu poate lipsi din experienta de maturizare a niciunui tanar.

Actiunea este piparul narativ al basmului popular a fost stabilit de Vladimir Propp in studiul sau Morfologia basmului din 1928: situatia initiala de echilibru.

 Exista doi frati( Craiul si Imparatul Verde, care traiesc departe unul de celalalt).

Distribuie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.