Refresh loader

Prezentarea personajului

Prezentarea personajului

Allan este personajul principal si in acelasi timp si narator al romanului care ofera o perspectiva subiectiva intamplarilor, reprezentand un alter-ego al autorului . Tanarul european national este preocupat la inceput de fizica si matematica, el se implica intr-o experienta  initiatica,  si prin introspectie  isi analizeaza cu luciditate trasaturile.

El este europeanul, strainul care incearca sa decodifice esenta spiritualitatii indiene, avand drept de cale accesorasul. Pana aproape de sfarsit, eroul este un experimentator lucid. Curiozitatea il determina sa plece din confortul propriei civilizatii in necunoscut, tot ea il indeamna sa cunoasca in profunzime structura umana variata( bengalezi, alti europeni), pe care i-o pune la dispozitie noua tara.

Luciditatea extrema cu care Allan radiografieaza evolutia propriilor sale sentimente sporeste impresia de autenticitate a trairiilor, nevoia cuceririi absolutului in dragoste la care aspira protagonistii.  El se indragosteste de adolescenta bengaleza, copil si femeie in acelasi timp, poeta, preocupata de filozofie si apreciata in cercurile intelectuale bengaleze cere se conferenteaza la 10 ani despre ”esenta frumosului”, ea simbolizeaza misterul feminitatii.

Prin caracteristica directa, naratorul realizeaza in diferite etape ale iubirii lor mai multe portrete care ii redau prin tehnica acumularii detaliilor( vestimentatia, detalii fizice senzuale sau inocente, gesturi, calitati),  in incercarea sa de a surprinde in transformare miracolul acestei femei indiene.

La inceput nu i se parea frumoasa, dar ii arata atentia bratul gol al fetei de o culoare stranie, galben intunecat atat de tulburator, atat de putin feminin, de parca ar fi fost mai mult al unei zeite.  Treptat il atrage haina fetei care poarta in sine taina Indiei,  incat invata sa-i descopere frumusetea, nu avea o frumusete regulata, ci dincolo de canoane, expresiva pana la razvratire, fermecatoare, in sensul magic al cuvantului.

Misterul este ascuns in sufletul adolescentei pe care europeanul o cucereste, fara ai  deslusi vreodata taina.  Ea era din civilizatiile stravechi ale populatiilor agrale, era intruchiparea MARII ZEITE.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link