Senzatiile

Senzatiile sunt posibile datorita procesului de captare si transformare a informatiilor din mediul in energie recunoscuta ca atare de sistemul nervos.
Senzatiile sunt intotdeauna inaintea perceptiilor de scara a timpului. Perceptiile reprezinta interpretarea informatiilor captate, oferindu-le un sens. Stimulii reprezinta toate acele informatii care actioneaza direct sau indirect asupra organelor noastre de simt.
Formele senzatiilor, perceptiilor- dupa organul de simt: senzatii si perceptii auditive(urechile)
-vizuale
-olfactive(nasul)
-cutanate(pielea)
Pragul diferential- cantitatea minima adaugata, sau scazuta care face diferenta intre senzatiile de acelasi fel.
Atacarea senzoriala- reprezinta cresterea sau scaderea sensibilitatii ca urmare a unui stimul repetat. Contrastul senzorial- reprezinta capacitatea organismului de a pune valoarea doi sau mai multi stimuli diferiti ca intensitate.
-succesiv
-simultan.
Pragul minim- maxim absolut- reprezinta cantitatea minima sau maxima adaugata sau scazuta care face diferenta intre senzatiile de acelasi fel.
Se produce atunci cand o senzatie de un anumit tip, influenteaza un alt tip de senzatie in sensul diminuarii sau accentuarii acestuia. Se produce atunci cand desi este stimulat un singur canal , percepem mai multe tipuri de senzatie.

descărcare (3)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.