Simbolismul si romantismul

Simbolismul este un curent literar aparut in Franta la sfarsitul sec XIX-lea ca reactie impotriva romantismului.

Romantismul este o miscare literara si artistica aparuta in Europa la sfarsitul sec XVIII- lea si inceputul sec XIX-lea, cu influente puternice si cu filozofie, istorie, drept, lingvistica, economie, politica si multe altele.

Trasaturi romantism:

Introducerea unor noi categorii estetice: sublismul grotescul, fantasticul, macabrul, feericul precum si a unor specii literare inedite precum drama romantica, meditatia, poemul filozofic si nuvela istorica. Cultiva sensibilitatea, imaginatia si fantezia creatoare, minimalizand ratiunea si luciditatea.

Promoveaza inspiratia din traditie,  si din trecutul istoric. Acorda o importanta deosebita sentimentelor omenesti, cu preditectia iubirii, trairile interioare intense fiind armonizate cu peisajul naturii ocrotitoare sau participative.

Trasaturi simbolism:

Raportul dintre simbol( semn, cuvant) si eul poetic nu este exprimat, ci sugetrat, deci sugestia este o modalitate obligatorie simbolismului.

Poezia simbolista exprima numai atitudini poetice sau stari sufletesti acestui curent literar. Corespondenta dintre cuvinte si elemente din natura este principala modalitate de realizare literara a poeziilor. Olfactivul sugereaza in poezia simbolista stari ale eului poetic.

Reprezentati al romantismului: Novalia, Fratii Grimm, Hunrich Heine.

Reprezentati ai simbolismului: Ch. Baudelaire, Paul Valery, Jean Marais.

Trasaturii: Amestecul genurilor si a specilor literare

-inspiratia tematica din istorie, natura, folclor.

-afirmarea individualitatii, expansiunea eului plasat in centrul Universului.

-cultivarea emotiei si a lirismului ca expresie, revolta impotriva conventiilor sociale si artistice, respingerea regulilor impuse de clasicism.

-fascinatia misterului si a exceptionalului, cultivarea miturilor, a fabulajului , si a fantasticului.

-tentatia de evadare din realitatea marginita si meschina spre lumi imaginare( vis, trecut, loc natal, spatii exotice, fantastic, cosmic-terestru.

-prezenta unor motive specifice:  luna, noaptea, visul, steaua, marea, codrul, teiul, salcamul.

-tema geniului( omul capabil sa se dedice exclusiv unui ideal, omul care prefera regula umanitatii

-personaje exceptionale, in imprejurarii exceptionale, traseul unui erou romantic este acccidentat spre deosebire de traseseul liniar al erolui clasic.

 

Distribuie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.