Refresh loader

Structura si functiile fundamentale ale organismelor vii

Structura si functiile fundamentale ale organismelor vii

Functia de nutritie:  sistemul digestiv, respirator, circulator, excretor.  Hranirea in lumea vie poate fi: autrofa, heterotrofa, mixta.

Functia de relatie:  miscarea: oase, muschi, sensibilitatea- organului de simt si sistemul nervos.

Fotosinteza este procesul prin care plantele isi sintetizeaza substantele organice in prezenta luminii si a clorofila. Functia autotrofa consta in sinteza substantelo organice fie cu ajutorul luminii( foto sinteza), fie cu ajutorul energiei chimice( chemosinteza). Fotosinteza are loc in toate organele verzi ale plantei mai ales la nivelul frunzelor in organitul celular numit cloroplast.

Alcatuirea cloroplastului:

membrana dubla:  externa  si interna

Substanta fundamentala numita stroma, lamele numite tilacoide pe ele se afla formatiuni dispuse cu farfuriile in teanc numite grane.

Aparatul genetic este alcatuit din ADN, ARD, ribzoni din care este motivul cloroplastul este autodivizibil.

Fotosinteza se desfasoara in doua faze:  faza de lumina, care are loc in grane, si faza de intuneric care are loc in stroma. Factorii care influenteaza fotosinteza sunt:  H2O, saruri minerale, dioxid de carbon, lumina si temperatura.  Importanta fotosintezei este singurul proces natural prin care se va obtine O2.  Ea sta la baza productiei agricole si reduce poluarea prin absortia O2.

Hranirea Meterotrofa consta in preluarea substantelor organice fie din materie moarta( soprofita), fie din materie vie( parazita).

Din categoria saprofitelor fac parte bacteriile si ciupercile, saprofitele pot fi daunatoare, dar si flolositoare: unele descompun petrolul si masele plastice. Unele plante superioare si-au pierdut clorofola si nu mai pot realiza fotosinteza, si hranirea devine heterotrofa parazita:  cuscuta( tortel), muma padurii, si lupoaica.

Hranirea mixta se face atat autostrofa cat si heterotrofa avand exemple ca:  vascul( semiparazit), si plantele carnivore.

Reproducerea la plante se face prin structuri specializate numite spori sau organe vegetative( radacina, tulpina, frunza).  Modalitati de inmultire vegetativa se fac prin bulb: ceapa, lalea, zambila, si prin tuberculi:  cartoful. Prin altoire, prin butasire: vita de vie, pomi fructiferi, prin marcotaj.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link