Refresh loader

Tema si viziunea despre lume intr-un roman din perioada interbelica: “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”.

Tema si viziunea despre lume intr-un roman din perioada interbelica: “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”.

Tema si viziunea despre lume intr-un roman din perioada interbelica: "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi".

Tema si viziunea despre lume intr-un roman din perioada interbelica: “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”.
Camil Petrescu este considerat unul dintre prozatorii cei mai valorosi din literatura romana. El a reusit sa faca trecerea de la proza traditionala la cea moderna, deoarece se inspira din mediul citadin si creaza eroul intelectual. Scrierile lui Camil Petrescu au marcat inceptul secolului xx-lea si se incadreaza in curentul modernist.Reperul 1 – incadrarea operei alese intr-o categorie, curent literar, perioada literara (doua argumente)

Unul dintre cele mai cunoscute romane semnate de Camil Petrescu este “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”. Acesta este un roman interbelic, modern, subiectiv, de analiza psihologica.

Caracterul modern al romanului studiat este dat de faptul ca actiunea se petrece in cea mai mare parte din timp, la oras, iar autorul inlocuieste mediul rural, cu mediul citadin. Sunt prezentate preocuparile omului de la oras care duce o existenta moderna. De asemenea, personajul principal este un individ trecut prin universitate, adica un intelectual.

Caracterul subiectiv al romanului studiat este dat de perspectiva narativa folosita. In text intalnim un narator care este in acelasi timp si personaj, ce participa la eveniment. Povestirea acestor evenimente se face la persoana I singular. Intregul roman se transforma intr-un monolog interior, in care personajul narator Stefan Gheorghidiu isi analizeaza gesturile si sentimentele cu o luciditate impresionanta.

Reperul 2 – prezentare a patru componente ale textului ( tematica, structura, titlul, conflicte).

Tematica principala a romanului studiat este conditia intelectualului, ilustrata prin alte doua teme literare importante: iubire si razboiul. Personajul central traieste doua experiente care il marcheaza si in acelasi timp ii provoaca suferinta. Este vorba despre aspiratia sa spre iubirea absoluta si despre tragedia razboiului care il apropie de moarte. In prezentarea celor doua experiente accentul cade pe latura psihologica, deoarece se urmareste ecoul pe care il au evenimentele in constiinta personajelor.

Dn punctul de vedere al structurii, romanul contine 13 capitole repartizate in 2 mari carti ce poarta titluri sugestive: Carte I este intitulata “Ultima noapte de dragoste” si se refera la iubirea absoluta, iar cartea a II-a este “Intaia noapte de razboi” si prezinta imaginea razboiului absurd. Prima parte este in totalitate imaginara sau fictionara deoarece autorul Camil Petrescu nu fusese casatorit pana la data scrierii romanului si nu traise o drama in iubire din care sa se poata inspira. Cealalta parte care este despre razboi au legatura cu biografia scriitorului, pentru ca in rol Camil Petrescu luptase pe front in primul Razboi Mondial.

Titlul analizat este construit pe baza unei duble antiteze ultima-intaia, iubire-razboi. De asemenea, acest titlu face trimitere la acele doua teme literare adaugate in text: iubirea si razboi.

Termenul “noapte” apare cu sens metaforic si se refera la faptul ca evolutiile prezentate sunt traite in constiinta pers. Cuvantul “ultima” si “intaia” constituie reperele temp. ale analizei.

Conflictele prezentate in romanul studiat sunt atat de natura interioara, cat si de natura exterioara. In prim plan se afla conflictul interior al personajului narator Stefan Gheorghidiu care traieste stari contradictorii in relatia cu sotia sa Ella. Tensiunile care apar, produc indepartarea celor 2 soti si in final distrugerea cuplului. Acest conflict interior important provoaca si alimenteaza alte cateva conflictie exterioare.

Conflictele exterioare prezente apar intre Stefan Gheorghidiu si camarazii sai de front, intre Stefan si rudele sale, intre Stefan si Ella.

Reperul 3- prezentarea a doua scene importante din roman (excursia de la Odobesti, discutia de la Popota)

O scena importanta pentru intelegerea actiunii si a personajelor este discutia purtata de catre ofiteri si prezentata in primele pagini ale operei. Acestia descopera in ziar o stire despre un barbat care si-a ucis sotia infidela si a fost achitat de catre judecatori. Acest eveniment starneste discutii aprinse, deoarece fiecare participant are o alta parere. Atitudinea lui Stefan Gheorghidiu atrage atentia deoarece el intervine intr-un mod agresiv si ii contrazice pe toti. Personajul narator sustine un punct de vedere cat se poate de categoric, spunanad ca : “Cei care se iubesc au drept de viata si de moarte unul asupra celuilalt”. Scena amintita este relevanta deoarece reflecta conceptia lui Stefan despre iubire. El este interesat de iubirea absoluta. Modul in care vorbeste si se comporta in scena prezentata contribuie la caracterizarea pers. Din text reiese ca Stefan este un intelectual sensibil, preocupat de idei filozofice, dar si un individ impulsiv si dur.

O alta scena reprezentativa din romanul studiat se petrece in timpul excursiei de la Odobesti, la care participa Gheorghidiu, Ella, si un grup de cunostinte. In zilele petrecute la Odobesti, Stefan observa anumite gesturi de apropriere pe care sotia sa le face fata de In.G. , un domn talentat: Acesta gusta din mancarea barbatului respectiv si toarna vin din paharul ei, danseaza numai cu el, vine la masa cu intarziere odata cu acesta sau petrece timp impreuna cu el, separat de restul grupului. Toate aceste gesturi ii provoaca lui Stefan suferinta, iar el le analizeaza in detaliu si le interpreteaza in mod negativ. Fara sa ceara explicatii si sa comunice deschis cu Ella, Stefan reactioneaza brusc si anunta ca are de gand sa divorteze, acuzand-o pe femeie de infidelitate. Ea nu ii intelege supararea si ii reproseaza ca este exagerat de sensibil si ca toate femeile fac la fel fara ca acest lucru sa insemne ca isi inseala barbatii. Scena prezentata este importanta deoarece criza de gelozia a lui Stefan spune ceva despre caracterul personajului. El este o fire patimasa care are tendinta sa analizeze gesturi si evenimente in cele mai mici detalii. Excursia de la Odobesti arata si dificultatile pe care le intampina cuplul Stefan-Ella, din cauza unei comunicari defectuase.

Reperul 4 – formularea unei opinii despre text si sustinerea acesteia cu argumente

Din punctul meu de vedere, “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” indeplineste toate conditiile pentru a fi considerat primul roman psihologic romanesc.

In aceasta carte, Camil Petrescu da autenticitatea naratiunii, deoarece combina un fragment din biografia proprie cu o parte de iubire fictionala. De asemenea, el schimba viziunea asupra unor teme literare importante, precum iubirea si razboiul. Cel mai interesant mi se pare faptul ca perechea Stefan-Ella esueaza din cauza unei crize specifice lumii moderne si anume criza comunicarii.

Nu uita sa te abonezi pentru a primi cele mai noi postari direct pe mail!

[rainmaker_form id="4866"]

One thought on “Tema si viziunea despre lume intr-un roman din perioada interbelica: “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap