Refresh loader

Titlul tema si finalul in poezia Testament, de Tudor Arghezi

Titlul tema si finalul in poezia Testament, de Tudor Arghezi

Titlul tema si finalul in poezia Testament

Titlul este format dintr-un substantiv comun, simplu, care in sens propriu reprezinta un act lasat de om pentru a-si exprima ultimile dorinte ce urmeaza a fi indeplinite de urmasi dupa moartea sa.

In cadrul poemultui “Testament” termenul din titlu capata un sens figurat sau metaforic deoarece poetul nu se refera la bunurile materiale, ci se refera la mostenirea spirituala de a lasa cititorilor.

Tema poemului ” Testament” o reprezinta creatia si rolul creatorului. Poetul urmareste relatia dintre talent si efort si incearca sa gaseasca un echilibru intre acestea. Din acest echilibru rezulta cartea sau opera literara in cunoastere sau in evolutia generatiilor urmatoare. Poetul considera despre sine ca are rolul unui intermediar intre generatia stramosilor si generatia fiului. El subliniaza caracterul viril al artei sale si se crede inzestrat de Dumnezeu sa transforme realitatea sau uratul in frumos.

Prezentarea a doua idei poetice sau doua imagini importante din text, metafora cartii si notiunea de estetica uratului. In viziunea poetului cartea reprezinta o treapta in cunoastere sau o etapa in evolutia intelectuala a omului. Termenul carte care apare, se repeta de nenumarate ori pe tot paragraful poemului si capata diferite sensuri. Poetul mai foloseste termeni, cuvinte potrivite, pentru a arata semnificatiile cartii: sfintenie, frumusete, pretuire.

Finalul poemului analizat contine versurile” Robul a scris-a domnul o citeste fara a cunoaste ca in adancul lui zace mania bunilor mei. Se observa folosirea unor teme din limbajul religios” robul, domnul”, care exprima relatia dintre poet si cititor. Poetul se numeste pe sine ”rob”, semn ca adopta o atitudine de modestie. Cititorul este considerat domn deoarece cu ajutorul invataturii el capata un statut superior.

Din punctul meu de vedere poemul contine toate ingredientele necesare pentru a confirma ideea ca lirica poetului este o opera de mare rafinament. Viziunea despre lume in acest text consta in atitudinea poetului de imbinare a talentului artistic de a efortului sustinut.

Testament, de Tudor Arghezi, pentru BAC

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap