Personajele principale( 1)

La nivelul personajelor principale trasatura a nuvelei psihologice este clasificarea lor in mobile si imobile, in functie de masura in care raman sau nu egale cu ele insele pe parcursul operei.

Ana si Ghita se incadreaza in prima categorie.

Tip al inadaptatului, Ghita reprezinta individul patriarhal incapabil sa constientizeze si sa-si asume consecintele, aptitudinile pentru un tip de existenta sociala incadrabila, in structura modernitatii. El evolueaza de la statutul de cizmar nevoias si de sot iubitor la cel de hangiu lacom si sot ursuz, capabil sa-si transforme propria sotie in victima.

Initial este caracterizat in mod direct de catre narator ca un bun meserias, om harnic, bland si cumsecade. Din momentul aparitiei a lui  Lica incepe procesul de instrainare a lui Ghita de familie.  Gandurile, faptele, personajelor tradeaza conf. inferior. Aceasta consta in tensiunea care decurge tendintele contradictorii ale aceluias personaj.

Ghita are de ales intre doua situatii, sa devina bogat dar corupt, prin intermediul lui Lica, sau sa ramana sarac, dar fericit alaturi de familia sa. La prima intalnire care o are cu Lica, Ghita incearca sa fie autoritar, sa reziste propunerilor necinstite, dar tentante ale acestuia, dar este infrant de forta personalitatii lui Lica.

Naratorul marcheaza schimbarea interioara si de compartiment. Ghita devine ”ursuz”, nu mai zambeste ca inainte, ci radea in hohote incat iti venea sa te speri de el.

Intermediul monologului interior sunt sunt redate framantarile si gandurile personajului, realizand astfel autocaracterizarea: ”Ce sa-mi fac?… Asa m-a lasat Dumnezeu. ”Ce sa-mi fac daca e in mine ceva mai tare decat vointa mea? ”

Dirijeaza destinul eroului prin mijlocul pshihologiei, sondand reactii, ganduri, trairi in cele mai adanci zone ale constiintei personajului. Actiunile, gesturile si atitudinea lui Ghita demonstreaza nesiguranta, teama si suspiciune.

El ajunge sa respecte nevasta si copii, dar totusi isi face reprosuri, are remuscari sincere si dureroase.

Distribuie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.