Curiozitati despre Primul razboi mondial

Cauzele razboilui au fost:existenta aliantelor militare, lupta pentru colonii, dorinta de suprematie a marilor puteri, rivalitate Franco-germana, Nationalismul intrat pe o panta paguboasa.

Ce s-a intamplat la Saraeve cu asasinarea Prinului Frat Ferdinant, tronului Austro-Ungar de catre un nationalism sarb a fost doar un pretext, razboiul ar fi inceput oricum.

La o luna dupa atentat in 28 iulie 1914 Austro-Ungaria ataca Serbia.

Imediat sistemul de alinte intra in functiune, marile puteri intrand in razboi aproape fara voia lor, principalele fronturi ale primului Razboi Modial au fost:

1)Frontul de veste unde Germania si Austro-Ungaria au atacat prin Belgia, Francezii ajutati  de Britanici au stabilizat frontul. Principalele batalii de aici au fost pe raul Morna, Somme, si la Verdum.

2)Frontul de est unde Germania si Austro-Ungaria au atacat Rusia, frontul stabilizandu-se dupa unele victorii germane la Tamprber si lacurile mazuriene.

3)Frontul din Balcani- intre Serbia si Austro-Ungaria

Puterile centrale la inceputul razboiului au pierdut ramanand neutre Romania si Italia, dar au reusit sa atraga Turcia si Bulgaria.

Antanta(Franta, Marea Britanie, Rusia) reuseste sa atraga  urmatoarele state: Italia si Japonia in 1915, Romania in 1916  si SUA in 1917.

Toata lumea se astepta ca razboiul sa fie scurt, dar el a durat peste 4ani, fiind un razboi static al transeelor.

S-au folosit prima data avionul, tancurile, submarinele, gazul de lupta.

In 1916 se ajunsese la un punct culminant, urmatorul an fiind decisiv pentru soarta razboiului, deoarece intrarea SUA a compensat iesirea Rusiei din razboi.

Pe Frontul de Est lucrurile au mers prost pentru Antanta, deoarece bolsevicii(comunistii) rusi au dat o lovitura de stat si au pus pana pe putere in 25 octombrie 1017.

Rusia a iesit din razboi. Romania ramanand singura aici a iesit si ea, dar intrarea SUA a inclinat balanta de partea Antantei.

Tot mai slabite tarile din puterile centrale au iesit pe rand din razboi Turcia, Ungaria, Austro-Ungaria si in 11 noiembrie 1018 a iesit din razboi si Germania. in urma semnarii dramistitului.

Asa s-a sfarsit primul Razboi Mondial

Consecintele Primului Razboi Mondial

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.