Refresh loader

Protezele scheletate mai eficiente decat cele clasice

Protezele scheletate mai eficiente decat cele clasice

Odata cu varsta, pierderea dintilor si maselelor este inevitabila. Atunci cand nici implanturile nu ne mai pot ajuta, solutia recomandata este proteza scheletata  mobila, pe scurt se poate scoate si se poate monta la loc.

Sistemul de prindere se face pe dintii sanatosi, creand oarecum si un comfort estetic. Prinderile sunt pe baza de capse, culise, cu telescoape sau prin crosete confectionate in laboatoare de catre tehnicienii dentisti.

Aceasta are rolul de a ne ajuta in procesul de masticatie, ajuta in ocluzii dentare, refacandu-le, sunt considerate ca fiind mai avantajoase decat cele clasice.

Unele tipuri se pot monta sub limba, altele pe arcada superioara, ancorandu-se de dintii sanatosi.

Avantajul este ca partea metalica nu se vede atunci cand vorbim, ceea ce incurajeaza pacientii sa opteze pentru aceste dispozitive, insa depinde de fiecare caz in parte.

Aceasta este o solutie, care permite evitarea implanturilor daca nu sunt recomandate de medici, iar partile componente, nu se observa la exterior. Prezinta rezistenta, stabilitate si dau un aspect estetic purtatorilor.

Scheletul metalic este din crom-cobalt, aliaj destul de usor care nu deranjeaza deloc, in general sunt confectionate din materiale nobile.

In orice situatie ne-am afla rolul medicului dentist este esential. Chiar daca noi nu vom cunoste in detaliu tainele stomatologiei, putem opta dupa o corecta informare ce anume avem nevoie in ajutorul danturii si a unei sanatati optime.

Tipuri si materiale

In rezumat protezele scheletale sunt de trei tipuri, cu crosete turnate, cu culise si capse, si cele telescopate.

Protezele flexibile partiale sunt confectionate din materiale termoplastice, ele prezinta o sumedenie de avantaje, nu produc alergii, pot fi transparente, sunt usoare, se flexeaza, nu permit producerea tartrului sau depuneri de placi dentare, prezinta o inalta rezistenta termica.

Fiecare pacient poate opta ca o alternativa, aceasta fiind o solutie permanenta sau provizorie.

Contraindicatii de mai multe feluri!!!

Contraindicatii absolute pentru cadiopatii, infarcturi recente, tumori maligne acute, osteomalacia, SIDA, transplant de organe etc.

Contraindicatii relative, in cazul celor cu diabet (dependenti de insulina in mod special), in cazul femeilor insarcinate, depistarea si existenta bolilor autoimune, afectiunile psihiatrice, angina pectorala,  fumatorii inraiti.

Contraindicatiile locale, acolo unde gingia prezinta inflamari si este nevoie interventia chirurgicala la nivelul acesteia, inainte de montare.

Pe internet putem regasi tipuri si tipuri de proteze dentare , confectionate din materiale diferite, atat in America, Germania, Ungaria.

Stomatologul are cuvantul decisiv

Preturile sunt incomparabil mai accesibile decat cele ale implanturilor sau lucrarilor din portelan. Insa pentru sanatatea noastra, recomandarile dentistilor sunt cele care ne fac sa luam decizia finala. Chiar daca ne dorim altceva decat se poate face, ultimul cuvand este al medicului stomatolog. De asemenea, un tehnician dentar cu experienta si pasiune pentru meserie, este vital pentru noi, astfel incat sa nu ne plangem de calitate, pret, durata si comfort/discomfort.

Trebuie sa luam toate masurile necesare inainte de a purcede la o lucrare dentara, sa avem deschidere si sa colaboram foarte bine cu medicul dentist, sa nu ignoram prezenta repetata la intervalele de timp stabilite pentru consult, sa nu evitam igiena recomandata si instructiunile de urmat. Altfel, munca medicului si lucrarea dentara s-ar dovedi a fi in zadar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link