Raspunderea in afaceri

53 / 100 SEO Score

Raspunderea in afaceri se refera la comportamentul pe care il aleg intreprinzatorii din multiplele variante posibile care le are tinand cont de interesele firmei, dar si dispozitiile legale restructive ce nu vor fi incalcate.

Functiile raspunderii sunt:

Forma coercitiva– este forma de constrangere si pedepsire a intreprinzatorului care incalca legea.

Forma educativa– este forma care influenteaza constiinta intreprinzatorului ca acesta sa nu incalce legea ca sa nu fie pedepsit.

Formele raspunderii in afaceri sunt raspunderea disciplinara, aici se refera la raportul dintre angajat si angajator atunci cand angajatul isi incalca in mod repetat obligatiile de serviciu si poate fi concediat, sau sa i se taie din salariu.

Sanctiunea ii mai revine si intreprinzatorului care nu si-a respectat obligatiile asumate la incheierea unui contract si isi saboteaza angajatul. Acesta va fi obligat sa plateasca anumite sume de bani, care se numesc daune-interese.

Aceasta sanctiune ii mai revine intreprinzatorului care a incalcat o norma juridica, provocand alte persoane, un prejudiciu( o paguba). Va fi obligat sa repare acel prejudiciu de care ar fi acuzat sau sa achite contravaloarea aceia.

Raspunderea contraventionala se refera la fapte cu ce gravitate mai mica ce nu reprezinta un pericol social. Sanctiunea va fi plata unei amenzi contranventionale cu posibilitatea de a plati jumatatea din valoarea in 48 h.

Raspunderea penala se refera la fapte pentru o mare gravitate numita de lege  infractiuni care sunt sanctiuni posibile doar amenzi penale, inchisoare sau anumite interdictii sau decaderi din drepturi.

Raspunderea in afaceri se mai refera la comportamentul pe care il aleg intreprinzatorii din multiplele variante posibile tinand cont de interesele firmei coordonate cu dispozitiile legale restructive care nu pot fi incalcate.

Articolul 130 litere I, din codul muncii Legea 301/2004- abaterea cea mai grava dintre toate faptele pedepsite de lege si cel mai aspru sanctionata, condiitile legale care antreneaza raspunderea antreprenoriala in afaceri sunt cresterea unui prejudiciu.

Name (required)Email (required)Website

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.