Refresh loader

Razboiul Troian (1)

Razboiul Troian (1)

Troia se-ridica pe dealul unde se afla astazi localitatea Hisarlak, din Turcia. Lucrul acesta a fost dovedit in urma cercetarilor arheologice facute de invatatul german Heinrich Schliemann. In acest fel, s-a aratat ca opera atribuita batranului aed orb, Homer, are si o baza istorica, nu numai una legendara. Luand ca temei cantece foarte vechi, despre un razboi dus de catre capeteniile tuturor triburilor din Grecia impotriva bogatului oras Troia, ca si despre ispravile unora dintre ei la intoarcerea in patrie, Homer a creat cele doua poeme mari epice: ”Iliada” si ”Odiseea”.

Adevarul este insa, ca baza istorica a ”Iliadei” o formeaza evenimentele legate de navalirea cetelor aheiene in Troada. Aheii isi aveau centrul in Argos, la Micena, si alcatuisera cultura asa- numita ”miceniana’. Se pare ca, imensa bogatie a Troiei si pozitia ei geografica, de tara care domina stramtorile, si deci negotul dinspre Marea Neagra in Marea Egee, a trezit lacomia sefilor de triburi ahei, stransi in jurul legendarului rege Agamemnon din Micena.

Acestia, impinsi, la randul lor, din miazanoapte, de dorieni, au plecat din Elada cu oastea in Asia Mica si au atacat, au jefuit si au distrus Troia. Ca sa justifice insa acest razboi crud si ca sa-i dea noblete, elinii- cu fantezia lor facuta la indemnul unei zeite olimpiene.  Cauza razboiului, dupa legenda, nu mai era deci bogatia mult ravnita a Troiei, nici incercarea de a coloniza si alte regiuni de pe litoralul Asiei Mici, ci razbunarea pentru o grea insulta adusa unui rege. Aezii si mai ales Homer, despre care unii invatati cred ca nici n-a existat- au infrumusetat legenda, amestecand in luptele din fata Troiei pe cei mai multi dintre olimpieni. Dar chiar asa, sub haina de legenda, poemele batranului Homer au pentru noi o valoare deosebita.

Ele ne zugravesc cu autenticitate societatea troiana si cea din Grecia continentala, in timpul cand se trecea de la oranduirea gentilica, a pastorilor nomazi, la societatea impartita pe clase.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link