Razboiul Troian (2)

Povestea spune ca Dardan era fiul lui Zeus si al Electrei- fiica lui Atlas. Omorandu-l pe fratele sau, Iasio, fusese obligat sa fuga din Elada in Asia, intemeind o asezare si o dinastie dardaniana. Din neamul lui s-au tras regii troieni. De aceea Troiei i se mai zicea si Dardania, iar troienilor, dardanieni. Tot el a dat si  numele stramtorii, fosta Helespont, in Dardanele. In schimb, de la Ilos, fiul lui Tros, acela care se tragea direct din Dardania, i s-a spus Troiei si Ilionul. Din aceasta pricina, marea epopee a lui Homer, unde sunt cantati eroii razboiului troian, a fost numita ”Iliada”. Legenda fusese ticluita de elini in asa fel, incat sa searate ca Dardan, cu urmasii sai: Tros si Ilos, erau si ei elini. Deci Troia era o asezare elina: aheii, debarcand in Asia Mica, soseau pe pamanturi eline, nu cotropeau tinuturi straine. Mai tarziu, se pare ca romanii au modificat legenda potrivit intereselor lor, aratand ca Dardan venise nu din Elada, ci din Italia, in Asia Mica. In acest fel, Dardan nu mai era elin. El plecase din Italia si, Enea, stranepotul sau, se va intoarce in Italia, dupa sfarsitul razboiului, cu mana de troieni ramasi in viata.

Alegoria ne arata, cum presupun unii mitologi, ca la zidirea cetatii Troia s-ar fi folosit, pentru intaia oara, in constructii, mortalul. Pana atunci se puneau numai pietrele una peste alta. La Troia, dupa cat s-ar parea, s-a intrebuintat cimentul, amestecat cu nisip si apa. Cimentul se usca la soare si lega pietrele mai bine. De aceea au lucrat Poseidon( zeul care intruchipa apa) si Apolo( caldura soarelui).

Ca sa-l pedepseasca pe Laomedon pentru lipsa lui de cuvant, Apolo a trimis ciuma in Troia, iar Poseidon, un monstru. Aceasta trebuia s-ao primeasca pe Hesiona, fiica lui Laomedon, ca jertfa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.