Razboiul Troian (3)

Heracle s-a oferit s-o scape pe Hesiona, ca altadata Perseu pe Andromea, daca i-o va da de nevasta. Regele i-a promis-o. Heracle a ucis monstrul. Dar Laomedon nu i-a mai dat-o pe fiica lui de sotie. De aceea Heracle, dupa ce a scapat din sclavia lui Euristeu, s-a dus cu armele asupra lui Laomedon si l-a pedepsit.

Podarce insemna: pas usor, pentru ca acest fiu al lui Laomedon era un alergator de frunte. Pe urma i s-a zis Priam, adica rascumparatul, pentru ca fusese eliberat din robie, in schimbul unor daruri de pret.

Scena alegerii celei mai frumoase zeite dintre Hera, Atena si Afrodita a fost pictata pe zeci de vase din vechime. In pictura moderna, pe tema aceasta, a creat o mare opera Rubens. Intr-un decor exuberant, Paris ii da marul discordiei incantatoarei Afrodita. Artistul a stiut sa puna pe panza, in culori maiestre, amenintarea sumbra. Pentru ca in vazduh pluteste zeita Eris. Ea are in mana stanga un sarpe, care inchipuie veninul ce otraveste inima si face sa se nasca ura. In mana dreapta tine torta. Torta care aprinde vrajba si o atata tot mai mult.

Din clipita aceea, Paris- facand marea greseala de-a prefera desfatarea, dand la o parte intelepciunea si puterea- a si dezlantuit urgia. A inceput ruina Troiei, orasul infloritor, unde domnea regele Priam.

Intr-un basorelief din secolul al III- lea i. Hr. se vede cum Afrodita, in schimbul marului de aur, o convinge, tinand-o de umar pe sotia regelui din Sparta, sa-si tradeze casnicia. Mai la o parte sta Paris. Langa el este zeul Eros. Zeul il face mai frumos si mai atragator pe Paris, incat Elena il indrageste si, fara minte, este gata sa isi paraseasca sotul, tara si sa alerge dupa zvanturatul tanar din Troia.

Pe tarmul apelor ce se afla intre insula Eubeea si Grecia continentala.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.