Reprezentare realista a vietii

Trecusera mai multe saptamani in cursul carora Paul studie gramatica, reciti codul manierelor elegante si devora toate cartile ce-i mai cazura in mana. La biblioteca descoperi o alta comoara. Asa dupa cum gramatica ii aratase legile de baza ale vorbirii, cartea de acum ii initia in legile cele mai importante ale poeziei si din ea incepu sa invete despre masura, ritm si imagin, traind astfel bucuria de a afla, sub invelisul frumusetii, izvoarele si tainele acestei frumuseti. O alta carte destul de noua care ii cazu in mana trata despre poezie ca reprezentare realista a vietii, intreprinzand in aceasta directie o cercetare exhaustiva cu numeroase citate din cele mai vestite opere literare. Nu citise niciodata vreun roman cu interesul si atentia cu care studia aceste lucrari.

Si mintea lui plina de prospetime, vreme de cativa ani nesupusa la eforturi iar acum atatata de dorinti arzatoare, asimila tot ce citea, cu o vigoare nicicand intalnita la studentii obisnuiti.
Cand de la inaltimea unde se ridicase privirea acum indarat catre vechea lume cunoscuta candva, lumea cea veche parca se revarsa si se amesteca treptat cu cea noua. Mintea lui cauta unitatea si fu surprins cand observa prima oara puncte de contact intre cele doua lumi. In acelasi timp se simtea innobilat de minunatia gandurilor si de frumusetea aflata in carti.
Intreaga copilarie ii fusese tulburata de o vaga neliniste, niciodata nu stiuse ce vrea, dar nazuise catre un lucru dupa care nu alergase zadarnic, cartea. Acum nelinistea aceea devenise altfel, dar in sfarsit stia, limpede si fara putinta de indoiala, ca de frumusete, de cultura si de dragoste era insetat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.