Scapa de timiditatea prezenta | Povestea adolescentului timid

Timiditatea este o caracteristică care pune stăpânire pe foarte multe persoane din acest secol. Începând de la adolescenți, până la persoane destul de înaintate în varsta. Iar, cele mai multe persoane nu pot trece peste acest lucru. Multe persoane își pun în cârcă anumite etichete false despre ei, odată cu înaintarea în vârstă multe persoane își pierd și mai mult încrederea în sine, iar timiditatea începe să se acccentueze.

Deseori, timiditatea apare la interactiunile cu persoanele de sex opus, iar comunicarea devine o problemă foarte gravă care pune o bariera de blocaj, alături de frica de a nu ne pune o etichetă negativă persoana cu care interacționăm. Această caracteristică nefastă pune stăpânire pe noi în cele mai delicate momente, afectându-ne viața socială, profesională, cât și cea sentimentală.

Dar, să vă spun o scurtă povestioară despre un adolescent și timiditatea lui.

Scapa de timiditatea prezenta | Povestea adolescentului timid

Și în momentul de fața își aduce aminte cât de timid era în trecut. Având o vârsta frageda îi era aproape imposibil să scape de timiditatea prezentă în viața multor adolescenți. Ceea ce este și mai dureros pentru unele persoane este faptul că acea timiditate se întinde până la vârste înaintate. Asta datorită neîncrederii în sine, frica de a ne critica alte persoane, frica de a ne expune unei situații jenante sau să fim de râsul celorlalți, și sunt mult mai multe cauze de unde apare această timiditate, dar vom vorbi puțin mai târziu despre toți factorii care ne fac să fim timizi. Cum vă spuneam la început, își aduce aminte faptul că îi era rușine și să cumpere ceva de la magazin, iar discuțiile cu persoane
noi și necunoscute nu aveau loc aproape deloc, iar dacă printr-o minune deschidea gura, glasul lui era unul tremurând, rușinat, un glas încet, pe care trebuia să îl asculți cu mare atenție dacă voiai să întelegi două cuvinte din ce spunea. Însă, odată cu timpul această timiditate a început ușor, ușor să dispară din viața lui. Însă, nu cu tehnici luate din carți și rețete magice prin care să scape de timiditate peste noapte, pentru că nu exista rețeta magică pentru a scăpa de timiditate peste noapte în timp ce dormi sau te frămânți căzut în depresie datorită timiditatii care te dărâmă. Parcă ți-ai dori să scapi de orice teamă, să poți ieși pe stradă la orice oră, să oprești o persoană luată la întamplare și să parcurgeți o discuție fără nici un fel de teamă, fără să îți mai pui întrebări precum “dacă crede că sunt psihopat dăcă mă duc așa la ea?” “dăcă spun vreo prostie și mă fac de râs?” “dăcă o fac să se simtă inconfortabil” “dăcă râde lumea din jur de mine?”.
El, aproape mereu când se ducea la magazin, iar lângă el se afla o persoană apropiată, o ruga să cumpere pentru el. Nu putea trece peste asta , îi era frică, nu știa de ce, dar îi era teamă. Însă, această teamă nu a durat foarte mult, a început ușor, ușor să nu mai apeleze la persoanele apropiate din jurul lui, de fiecare dată își lua inima în dinți și cumpăra el, poate se simțea puțin ciudat la început, dar după primele cuvinte spune toată timiditatea trecea. Nu a fost de ajuns să își ia inima în dinți o singura dată, a fost nevoit să facă asta de multe ori ca să scape de timiditatea legată de cumpărături.
Problema cea mai mare a venit când a început să crească mai mult, parcă timiditatea și frica din trecut trecea la o nouă etapă, din timiditatea de a cumpăra de la magazin, s-a transformat în timiditatea de a cunoaște o fată nouă. Ce era foarte nașpa pentru el, era faptul că era foarte complexat de acest lucru, aproape intrase în depresie. Treceau multe fete draguțe pe lângă el, pe care ar fi putut să le cunoasca, să înceapă să converseze și să creeze o anumită conexiune între ei, însă le-a lăsat să treacă pe lângă el, fără să îl observe nici un pic, fără să le cunoască sau să le zică măcar un “bună”.
Începuse să devină o problemă foarte gravă pentru el, nu știa ce să facă. Foarte mult timp nu a luat nici o măsură, intra foarte greu într-o conversație cu o fata pe care nu o cunoștea deloc, nu era imposibil, dar nu o făcea, orice fată de pe stradă îi plăcea și și-ar fi dorit să poarte o conversație cu ea și să o cunoască o lăsa să treacă pe lângă el. Prin clasa a noua, a avut în vizor o fată superbă, a avut-o în vizor foarte mult timp, și tot foarte mult timp nu a făcut nimic în legătură cu asta, o vedea, băga capul în pământ și trecea mai departe, fără măcar sa îl remarce vreun pic. Începuse ușor,ușor să își conștientizeze problema, nu își mai punea problema că îi e rușine să o bage în seamă, încearca să treacă peste, dar nu a mers din prima, își tot spunea asta, dar fără nici un folos. Până într-o zi când era numai el și cu un coleg foarte bun în curtea școlii, iar la un moment dat apare fata visurilor lui, în acel moment a făcut o schimbare bruscă, de acolo a și pornit dispariția timidității, s-a dus la ea, aproape compleșit de emotii, dar nu avea ce să facă, trebuia să treacă odată și odată peste asta, și-a pus problema în felul următor, “ce-o fi o fi, de ce să mai las înca o fată frumoasă să treacă pe lângă mine fără să îi spun măcar un “bună””, a ajuns lângă ea, tremurând din toate încheieturile, rostind un “bună” tremurănd și rușinat. Acela a fost începutul înfrângerii timidității, conversația cu acea fată a decurs foarte greu, însă fără nici un regret, tot practicănd asta de multe ori, fără să îi mai fie frică că poate nu îl place, că poate spune vreo prostie, poate nu este momentul potrivit, timiditatea care îl complexa din plin a început să treacă ușor, ușor până a dispărut complet din viața lui. Din momentul în care timiditatea a dispărut, toate relațiile lui pe plan social și sentimental s-au îmbunătățit din plin, a cunoscut o mulțime de persoane foarte faine, care ar fi fost păcat să le lase să treacă pe lângă el fără să își spună măcar câteva lucruri. Iar ceea ce ține de fete, nu a fost nevoie de nici o rețetă magică pentru a avea succes. Succesul a venit în momentul în care a fost sigur pe el, nu s-a mai dus rușinat la o fată, și a purtat o discuție într-un mod natural, remarcând ceea ce o definește și deschizănd un subiect pe tema respectivă.
Foarte multe persoane au impresia că pentru a cuceri o fată ai nevoie de rețete magice, de trucuri ieftine, de bani sau alte lucruri banale, însă toți care au impresia asta greșesc din plin. Nu ai nevoie de acele lucruri, ai nevoie de încredere în tine, de ați dezvolta abilitatea de observație, de a învăta încet,încet cum să începi o conversație cu o fată, o conversație care să se extindă și să nu se încheie în 3 propoziții scurte și proaste.
De obicei, oamenii stau să se tot gandească dacă să acționeze sau nu, ceea ce este total greșit, de ce să stau pe gânduri, este mult mai plăcut și mai practic să mă duc la persoana respectivă fără nici o reținere, indiferent dacă sunt plăcut sau nu de acea persoană, este normal că nu toată lumea are cum să mă placă.
Cheia alungării timidității constă în exersarea, practicarea și punerea în situații în care trebuie să conversezi cu persoane noi în orice fel de împrejurare.
Odată ce practicăm și acționăm, dispare neîncrederea în noi, dispare orice fel de frică.

În momentul de față studiile arată că exista un numar foarte mare de copiii până în 15 ani, care se confruntă cu timiditatea. Uite aici un articol care l-am scris pe tema timidității copilului.

 

Distribuie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.