Se lucreaza intens pentru masa de Craciun

Trec dintr-o incapere in alta a restaurantului pe care-l detin fiindca peste 5 ore avem oaspeti de seama: 200 de romani veniti din toate regiunile tarii si un grup de turisti londonezi. Privesc modul in care masina tocat carne isi face datoria si imi amintesc cum procedau gospodinele in trecut.

Tocau carnea manual cu o zi inainte si o amestecau cu condimentele. Chiftelutele erau facute cu o zi inaintea servitului, la fel erau fierte sarmalele si copti cozonacii. De multe ori se invechea mancarea pana era finalizat meniul. Acum mancarea se prepara cu cateva ore sau minute inainte de a fi consumata.

Sunt imbracata elegant, dar nu ezit sa intru in bucatarie unde marmitele sunt puse si ele la treaba, la fel friteuzele si cuptoarele de patiserie. Totul functioneaza la capacitate maxima, dar aburii si mirosurile sunt inexistente fiindca hota inox isi face si ea datoria. Ma bucur ca bucataria straluceste de curatenie, iar oamenii lucreaza in conditii decente.

De pilda aluatul este pregatit igienic cu mixer planetar, iar ingredientele sunt amestecate omogen. Imi amintesc cand eram copil si imi pica bucata de cozonac cu multa sare cum ma strambam si o aruncam cainilor. Nu se puteau manca partile din cozonac pe care bunica nu reusea sa le amestece bine. Ma gandesc in acelasi timp cate ore ar lua framantarea celor 150 de cozonaci de care am nevoie.

Intr-o parte lucreaza  malaxor carne pentru aperitive. Chiftelute picante si nepicante, prajoale moldovenesti, dar si mici se fac mai usor, daca ingredientul de baza, carnea, este procesat rapid. Datorita acestor utilaje totul se face pe repede inainte. In tigaia basculanta se fac cantitati industriale de chiftele parca am fi in basme, cineva spune: “Sesam, prajeste-te!” si sute de chiftele apetisante asteapta sa fie mancate.

Ma declar pe deplin multumita de rezultatele inspectiei si fara sa vreau deschid si usa ce da catre anexe. Toate alimentele sunt frumos asezate, ordonate pe categorii, dar un sac de cartofi si o plasa de ceapa sunt puse direct pe pardoseala din beton. Atunci constat ca mai trebuie sa instalam un raft metalic ca nimic sa nu mai fie depozitat pe jos.

Name (required)Email (required)Website

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.