Sistemul international de unitati de masura

Sistemul international de unitati de masura.
Ne amintim S.I are 7 unitati fundamentale, 2 unitati suplimentare( radianul si steradianul) si mai multe derivatii.
1. Lungime: Metrul este lungimea drumului parcurs de lumina in vid la timp de 1/299 742 458 dintr-o secunda.
2. Masa: Kilogramul este masa prototipului international al kilogramului confectionat dintr-un aliaj de platina si iridui ( 90% – 10% ) si care se pastreaza la Biroul International de Masuri si Greustati (BIPM) de la Serves.
3. Timp: Secunda este durata a 9192681 770 perioade ale radiatiei care corespunde tranzitiei intre 2 nivele de energie hiperfine ale starii fundamentale a atomului de cesiu 133 la temperatura de 0K.
4. Intensitatea curentului electric: Amperul este intensitatea unui curent electric constant care mentinut in 2 codunctoare paralele recctilinii cu lungimea infinita si cu sectiunea circulara neglibita asezata in vid.
5. Temperatura termodinamica: Kelvinul unitate de temperatura termodinamica este fractiunea 1/273,16 din temperatura termodinamica a punctului triplu al apei.
6. Cantitatea de substanta: Molul este cantitatea de substanta a unui sistem care contine atatea entitati elementare cati atomi exista in 0,012 kg de carbon C12. De cate ori se intrebuinteaza molul, entitatile elementare trebuie specificate, ele putand fi atomi, molecule, ioni, electroni.
7. Intensitate luminoasa: Candela este intensitatea luminoasa intr-o directie data unei surse care emite o radiatie monocromatica.

Distribuie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.