Refresh loader

Solutii de incalzire si racire, cu ajutorul unui aer conditionat multisplit

Solutii de incalzire si racire, cu ajutorul unui aer conditionat multisplit

Odata cu cresterea globala a poluarii si a efectului de sera, populatia si organismul acesteia simte nevoia de adaptare sau de gasire a unor solutii care sa reduca efectele negative. Solutia cheie suntem in primul rand noi insine, care putem lua masuri prin informare, constientizare si respect fata de tot ceea ce ne inconjoara. Actiunile pe care noi alegem sa le urmam influenteaza mediul si poluarea naturala din jurul nostru. De aceea, consumand resurse mai responsabil, alegand resursele se metodele alternative nepoluante, putem contribui impreuna la formarea si mentinerea unui mediu mai curat si mai sanatos.

Poluarea accentuata este asociata cu temperaturile mult prea ridicate si peste media din perioada dinainte de anii 1990-2000 sau in timpul acestora, cand verile erau mai blande si iernile mai dure. Putem pune toata aceasta poluare pe fondul tehnologizarii globale, a cresterii numarului de autovehicule poluante, industrii etc. Totodata am putea spune relativ, ca toata aceasta tehnologizare vine si cu solutii. De pilda, aceasta tehnologie moderna permite descoperirea si crearea unor resurse alternative si nonpoluante, crearea unor filtre etc. fapt ce ar fi fost putin probabil in perioadele si vremurile trecute.

Si toata aceasta crestere masiva, anuala, a temperaturilor, duce la schimbarea notiunii de confort si a imprejurimilor in care acesta se poate instala, cat si la necesitatea unor solutii, atat in mediul personal, cat si in cel profesional. Oamenii apeleaza la solutii tot mai variate pentru incalzire si respectiv, racire,, pentru reducerea umiditatii sau pentru cresterea acesteia, astfel incat confortul si sanatatea sa fie pe primul lor. Exista vaste metode pentru a acoperi aceste nevoi care s-au transformat de-a lungul ultimilor ani in necesitati primare, ducand la o evolutie ascendenta in domeniu.

  • Cele mai populare solutii de incalzire si racire, pentru mediul personal si cel profesional

Una dintre cele mai “batrane” si eficiente solutii de incalzire din toate timpurile sunt sobele. Din caramida sau teracota, aceasta metoda de incalzire are origini foartte vechi si inca se regaseste si in zilele noastre, in desosebire la case si cu precadere la cele batranesti. Insa ele nu sunt intocmai o sursa sigura de incalzire, dioxidul si monoxidul de carbon emanat de catre arderea lemnului si a altor elemente fiind nociva pentru organism. In plus, timpul este un mare dusman al locuintelor de acest gen care, odata cu trecerea acestuia, ajunge in mod evident sa afecteze durabilitatea si impactul pe care il poate avea asupra mediului si asupra locuitorilor.

Astfel, oamenii din prezent se concentreaza pe metode moderne de incalzare, ceva mai practice, mai comode si mai sigure, precum centrala termica, boilerul sau aerul conditionat.

Centrala termica este unul dintre cele mai cautate echipamente de incalzire, atat in cazul mediului personal, al locuintelor individuale, cat si in ceea ce priveste mediul profesional, in locatii comerciale, cladiri, institutii etc. Aceasta are dublu efect, dupa cum bine il cunoastem cu totii, cel de a incalzi locuinta si/sau incaperile, fie cel de a incalzi apa pentru uz larg. Din pacate centrala este mai putin util in ceea ce priveste confortul termic in sezonul cald sau acolo unde temperaturile trec de limita suportabilitatii pe care o are corpul. In acest caz oamenii au o alta alternativa si mai eficienta, precum aparatele de aer conditionat. Aceste aparate sunt de diferite tipuri, cu diferite functii, de diferite marimi si pentru diferite spatii si destinatii. Este foarte importanta modalitatea de alegere a acestor aparate de conditionat, caci eficienta acestora depinde in mod direct de dimensiunea acestora si de proprietatile pe care le ofera in raport cu necesitatile. Exista sisteme de aer conditionat de mici dimensiuni pentru locuinte individuale, cat si sisteme de aer conditionat comerciale sau astfel de aparate aer conditionat multisplit .

Aparatele de aer conditionat au dublu rol, astfel ca pot fi folosite atat in sezonul cald sau in spatiile unde temparaturile si umiditatea trecea peste limita normala sau cea a suportabilitatii, cat si in sezonul rece, pentru a incalzi incaperile si pentru a stabili un echilibru termic suportabil si adecvat oricarui individ sau grupurilor de indivizi.

In plus, aceste aparate de aer conditionat pot fi utilizate ca atare sau in combinatie cu celelalte sisteme de incalzire disponibile pe piata, respectiv sobe sau centrale termice.

Acestor sisteme de incalzire, respectiv racire, li se adauga si altele. Unul dintre ele sunt si sistemele de tip resou. Insa este bine cunoscut faptul ca acest sistem de incalzire este de asemenea unul vechi, care impune un consum energetic ridicat, asa ca nu e o alternativa intocmai corespunzatoare pentru cei care isi doresc sa aiba o eficienta energetica ridicata. Similar acestor resouri sunt aerotermele, care pot fi de forma unor simple panouri cu sistem similar resourilor sau de tipul unor aparate de conditionat. Pe langa consumul energetic foarte ridicat, aceste sisteme nu sunt foarte flexibile din prisma fiabilitatii pe care i-o ofera utilizatorului. Practic, aceste sisteme pot fi utilizare doar pentru incalzire, nu si pentru racire, iar temperaturile de functionare sunt prestabilite, astfel incat utilizatorul nu poate personaliza functionarea aparatului in functie de nevoi sau necesitati. Totodata ele nu pot fi customizate din punct de vedere tehnologic, la fel cum sunt aparatele de aer conditionat.

Totusi, un potential minus al aparatelor de conditionat poate fi pretul, stabilit in functie de caracteristici si performante, in raport cu necesitatile, materialele utilizate si cererile de pe piata. Insa, un plus poate fi versatilitatea acestora si multitudinea de avantaje, respectiv posibilitatea de personalizare in functie de cerintele si nevoile beneficiarilor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link