Spitalul psihiatric

In acest spital de psihiatrie fiecare pacient trebuia sa faca baie zilnic. Toata curatenia de aici, incepand cu spalatul peretilor, al aplicelor pentru iluminat si terminand cu lustruitul podelelor, cadea in sarcina surorilor. Infirmierele ingrijeau imbracamintea pacientilor, incepand cu spalatul, si terminand cu carpitul rufelor.

Desi hrana era preparata intr-o bucatarie centrala, se aducea in containere la fiecare pavilion, unde era reincalzita si portionata de catre surorile medicale, care adesea trebuiau sa pregateasca si desertul sau sa fiarba legumele tot in pavilion, unde se spala si vesela.  Pacientii erau totusi multumiti de mancarea care o primeau, de locul unde stateau, si de imbracamintea lor.

Munca se indeplinea foarte corect si exista o ierarhie stricta intre pacienti, care depindea de gradul de utilitate a muncii prestate de fiecare. Pardoseala stralucea intotdeauna ca oglinda, saloanele erau impecabile, grupurile sanitare straluceau.

Le facuse tot ce era posibil ca sa ceeze o atmosfera calda, familiala, si marea majoritate a infirmierelor erau atasate de pacientii lor. Viata  sociala era foarte activa si ii atragea in egala masura pe pacienti, ca si pe membri personalului, majoritatea pacientilor considerau spitalul ca un adevarat camin familial. Foarte putini pacienti erau vizitati de rude sau prieneti, dar pe ei nu prea ii interesa, simteau ca personalul de aici sunt cei mai buni prieteni, foarte putini aveau venituri personale, dar toti se ajutau intre ei. Unii dintre ei primeau o remuneratie pentru muna pe care o prestau in cadrul spitalului.

O data pe luna se organiza o seara de dans, urmata de un supeu bogat si delicios. La dans, pacientii se asezau de-a lungul unui perete, iar pacientele de-a lungul peretelui opus, iar cand se dadea semnalul isi alegeau partenerii preferati.

Fara sa fie un paradis, era un loc suportabil, si personalul de ingrijire intelese ca nu are nimic de castigat daca il transforma intr-o vale a plangerii.

Aceasta povestioara mi-a fost spusa de cineva drag mie.

 

 

 

 

Next PostRead more articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.