Stralucitorul Apolo

Cantau in acest fel, pentru ca Apolo simboliza, in primul rand, lumina si caldura soarelui. De aceea se numea si Febus, cuvant care semnifica lumina. Lumina si caldura nu mai aveau putere catre sfarsitul toamnei, iarna si mai putin. Se intorceau primavara, in revarsari de aur, verdeata, bucurie si cantece de pasari.

Nasterea lui Apolo din Leto, zeita noptii, in insula Delos, era alegoria izbucnirii, in zori, a luminii albe din trupul negru al noptii. Hera, soata lui Zeus, ce intruchipeaza cerul, s-a impotrivit cu ura nasterii lui Apolo. A prigonit-o pe Leto.

Vroia sa tina noaptea pe loc, dar nu a izbutit, caci zeul s-a nascut, lumina s-a ivit, si Temis, zeita ordinei si dreptatii, i-a infatisat pe un talger, micutului Apolo, merindele ceresti: ambrozia si nectarul. Cum a gustat Apolo bucatele divine, s-a facut un flacau cu buclele pe umeri, frumos ca ziua scaldata in lumina, cand totul straluceste si te imbie la cantec.

Sagetile din arcul zeului insemna chiar razele de soare, iar lira e simbolul cantarii.

Piton, sarpele invins de Apolo, se pare ca ar intruchipa molima ce se intinde in locurile umede, calde si intunecate. Lupta lui Apolo simbolizeaza actiunea razelor de soare, care usuca pamantul dupa ploi indelungate, facand sa piara boala si germenii ei tenebrosi.

Oracolele, asa-zisele prevestiri ale lui Apolo, erau date printr-o preoteasa ce se chema Pitia. Numele ei pare ca vine tot de la Piton, monstrul rapus de Apolo. Pitia se aseza se aseza pe un trepied de aur, invaluit in pielea unui sarpe, deasupra unei grote din care tasneau gaze si un fum inecacios.

Jocurile in cinstea lui Apolo se numeau( tot de la Piton) pitice. La ele participa toata floarea tineretului din orasele grecesti.

Fantana Castaliei se afla langa Delfi. Pe vremuri, aezii poposeau de multe ori la aceasta fantana, sorbind apa racoroasa. In clipocitul apei din fantana, li se parea ca se aud ecouri din melodia pe care o cantase Apolo in amintirea fetei.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.