Refresh loader

Tarile Romanesti si problema orientala

Tarile Romanesti si problema orientala

Tarile Romanesti( Moldova, Tara Romaneasca) cad intr-o dependenta tot mai accentuata fata de imperiul otoman.

Cea mai apasatoare perioada este cea a domniilor fanariote instaurate, Modova in 1718 si in Tara Romaneasca 1716. Ele dureaza pana in 1821 cand are loc miscarea lui Tudor Vladimirescu, primele domnii pamantene sunt preluate in 1822.

Este o perioada controversata cand reformele in spirit iluminist cu perioade de coruptie , fiscalitate excesiva.

Miscarea lui Tudor Vladimirescu se produce in contextul luptei grecilor pentru independenta. Miscarea condusa de Tudor Vladimirescu este sprijinita de Pandurii Olteni se inscriu in deasa miscare, se proclama o declansare a pades.

Otomanii au intrat in principate, fapt ce a deranjat pe rusi care din timpul pacii de la (1774) prin care rusii deveneau protectorii ortodoxilor din Balcani.

Domnitorii sunt ortodoxi din cartierul fanar al Istambulului din familiile  Chica, Cali Machi, Malro Cordat.  Domniile lor erau scurte si alternau intre Moldova si Tara Romaneasca.

Constantin Malro Cordat era exponentul unei reforme mai profunde numita capitatie cand se platea un impozit fix. Tot el desfinteaza Romania si Vecinia. Taranii raman lacasi.

Pacea de la Adrianopol(1829) in care se termina razboiul Ruso-Turc,  initiaza o noua etapa in modernizarea spatiului romanesc:

-Se desfinteaza monopolul turcesc asupra produselor romanesti

-Libera circulatie pe Dunare

-Raioanele turcesti turnul Giurgiu si Braila la Tara Romaneasca, iar granita este pe traseul Dunarii.

Se elaboreaza regulamentele organice, dupa care urmeaza sa functioneze Tarile Romane. Regulamentul intra in vigoare in 1831 in Tara Romaneasca si in 1832 in Modova.

Ele sunt fundamentul viitoarei functionarii a Tarilor Romane pana la crearea statului roman model.

In contextul razboaielor ruso-austro-turc( criza orientala), spatiul romanesc are de suferit deoarece au fost ocupate de armate straine si s-au modificat frontierele.

Din 1775 Bucovina devine Austriaca, si intre 1718-1739 Oltenia devine Austriaca. Din 1812 Rusia anexeaza Basarabia( teritoriul dintre (Nistro si Prut).

In acest context se semneaza convenienta de la Paris, prin care se oficializeaza protectoratul in spatiu romanesc.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link