Refresh loader

Timiditatea copilului tau

Timiditatea copilului tau

Copilul tau obisnuieste cand vin oaspeti la tine sa se ascunda dupa picioarele tale, este un comportament normal la un copil mic, dar cu timpul poate deveni o problema.
Intr-o societate care pune mare pret pe socializare iar cei extroverti sunt considerati mai buni si mai competivi, dar ce faci daca copilul tau prefera sa stea in banca lui si nu are prieteni?

Situatia aceasta este tot mai des intalnita, foarte multi copii sufera de aceasta problema care este pana la un punct normala. Nu trebuie sa fii nici excesiv de protectoare, dar nici sa il impingi prea mult din spate. Daca iti vei face un scop in a-l feri de orice experienta care nu ii place nu se va schimba niciodata, iar problema se va adanci peste masura ce anii trec. Daca pentru un copil de gradinita este normal sa nu raspunda la o intrebare, ce faci cu un adolescent prea speriat ca sa isi sustina un punct de vedere sau sa converseze cu colegii?
Poti sa incerci mai multe metode si sa vezi care functioneaza in cazul tau. Nu este bine nici sa exagerezi si sa ii spui copilului ca are o problema sau sa insisti sa se schimbe, e posibil sa reactioneze mai rau. In schimb, vorbeste despre situatiile in care el se simte nesigur si incercati impreuna sa vedeti cum le poate depasi.
Incearca si pune-te in locul lui si nu ii da imediat solutia gasita de tine, gaseste o intrebare incat astfel sa o descopere singur.
Daca vezi ca ii este putin teama de anumite persoane, ati putea sa va jucati de-a scoala, de exemplu, sau de-a vorbitul cu colegii ori cu profesorii de care se teme. Astfel incat apoi sa stie cum sa faca fata in diferite imprejurari. Incearca sa vezi care este cauza timiditatii si momentele in care este asa, unde, cum relationeaza.
Dupa ce cunosti aceste aspecte, iti va fi mult mai usor sa iti dai seama de ce tip de abilitati are nevoie ca sa invete sa isi stapaneasca emotiile inca de mic.
Daca si tu esti asa, incearca sa iesi din gaoace si copilul tau va invata de la tine prin imitatie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link