Refresh loader

Tipuri de piloti folositi pentru fundatii

Tipuri de piloti folositi pentru fundatii

Atunci cand straturile solului de suprafata nu ofera o capacitate portanta indeajuns pentru preluarea sarcinilor date de o structura ridicata pe suprafata sa, se impune constructia unor elemente de fundatie care sa asigure sarcinile pentru terenul bun de fundare. Daca straturile respective nu permit executia de fundatii directe (de mica adancime), este nevoie sa se utilizeze fundatiile in adancime sau piloti.

Acestia constituie elemente constructive din beton armat introduse in interiorul terenului de fundare, si dimensiunile lor se calculeaza de obicei la compresiune, ei servind la realizarea de fundatii in lucrari si asigurand transferul de sarcini ale elementelor amenajate deasupra, de frecare intre pilot sau varful pilotului si teren pana la straturile mai rezistente. De forma cilindrica sau patrata, lungimea minima a unui pilot trebuie sa fie de opt ori mai mare ca diametrul sau, in scopul transmiterii incarcarilor suprastructurii catre terenul repectiv.

Exista mai multe tipuri de piloti ce pot fi utilizati depinzand de sistemul care pastreaza zidurile excavate:
• Piloti forati cu noroi bentonitic. Este folosit noroiul bentonitic, introdus de la debutul lucrarilor de forare pana la extractia sa prin betonarea pilotului.
• Pilot cu tubaj recuperabil.
• Piloti cu carcasa nerecuperabila.
• Piloti forati in uscat – conditiile de teren asigura folosirea oricarei forme de mentinere a peretilor respectivului foraj.
• Cu snec continuu – in acest caz, armatura se introduce dupa betonare, nu ca la restul celorlalte tipuri de piloti.
• Piloti prefabricati care se introduc direct in pamant si sunt fabricati in fabrica.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link