Refresh loader

Traditii ciudate de Craciun

Traditii ciudate de Craciun

Traditii ciudate de Craciun

In Austria pe langa Mos Craciun, acolo exista si o creatura dezgustatoare jumate om, jumate capra numita Krampus. Copii cuminti primesc o vizita de la Mos Craciun, care le aduce cadouri si fericire, iar copii rai primesc o vizita de la Krampus, care ii pedepseste in diferite moduri. Pare sa fie o  presiune imensa pe copii austrieci.

Diverse culturi au obiceiul de a reprezenta in miniatura momentul nasterii lui Isus, probabil ati vazut asa ceva, dar probabil nu ati vazut unul din Spania, Acolo este traditional sa se includa si un mic om care isi face nevoile, chiar si treaba mare fara rusine de fata cu toata lumea.  Acest personaj se numeste El Caganer, cred ca v-ati dat si voi seama ce inseamna. Acest personaj joaca un rol important in cultura Catalana, iar gestul sau reprezinta fertilitatea pamantului si noroc pentru anul viitor.

In Romania, suntem obisnuiti cu mancarurile traditionale de Craciun, le mancam cu pofta si ne mandrim cu ele. Dar nu numai noi ne mandrim cu ele si le mancam cu pofta. In Groenlanda, una dintre mancarurile lor preferate traditionale, se numeste kiviak. Kiviak reprezinta pinguni pusi la fermentat in burta unei foci. Se face in urmatorul mod: o foca cat mai mare ca volum se goleste in interior de tot continut pana nu mai ramane decat pielea si grasimea.
In interiorul focii se introduc apoi piguini de talie mica, dupa care se toarna grasime de foca. Continutul este golit de aer, dupa care se lasa undeva la fermentat timp de sapte luni. Kiviak ar insemna pasare fermentata. Pinguinii se introduc intacti, adica cu tot cu blana, cioc, gheare, etc. Dupa sapte luni, se scot si se curata de balana, dupa care se mananca. Foarte gustos, ce pot spune.

In multe culturi, in seara de ajun se lasa fursecuri si lapte pentru Mos Craciun. De multe ori copii nu prea se pot abtine si mananca acele fursecuri si lapte. Insa in Africa, parintii isi sperie copii cu povestea lui “Dani”. Un baietel care a mancat fursecurile, ceea ce a enervat-o cumplit pe bunica lui, care l-a omorat. Se spune ca de atunci fantoma lui Dani, bantuie casele din Africa de Sud, avertizand copii sa nu manance fursecurile de ajun.

In Islanda traditia spune ca Mos Craciun aduce cadouri doar copiilor cuminti. Pentru a nu fi lenesi si delasatori copii sunt amenintati ca vine pisica malefica (cunoscuta si sub denumirea de pisica Yule) si ii mananca. Aceasta traditie dateaza inca din secolul al XIX-lea, iar pisica este vazuta ca o bestie nemiloasa.

Traditii ciudate de Craciun
O legenda norvegiana spune ca in Ajunul Craciunului, vrajitoarele si spiritele rele cauta maturi pe care sa zboare, pentru a aduce groaza si a strica Sarbatorile. Din acest motiv norvegienii acund toate maturile si nu le mai scot pana ce Sarbatorile nu se sfarsesc.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link